Martijn Krabbé verteller in The Passion 2019

Visie stelt Martijn zeven vragen

Een van de bekendste RTL-gezichten vertolkt dit jaar de rol van verteller in The Passion: radio- en tv-presentator Martijn Krabbé (50). “Verteller is de enige rol die bij mij past. Want de hele Passion-cast zingt liedjes, maar ik ben absoluut geen zanger.”

Wat dacht je toen ze je vroegen de verteller te worden?
“Nou, in 2012 ben ik er al eens voor benaderd. Toen heb ik ‘nee’ gezegd. Ik dacht destijds niet dat ik het op een geloofwaardige manier zou kunnen doen, en had ook nog niets van The Passion gezien. Maar het groeide uit tot zo’n prachtig evenement, dat ik later toch wel spijt kreeg. Die spijt ging niet weg. In 2014 zat ik met Jamai in de Idols-jury; hij oefende op dat moment voor zijn Judasrol en genoot daar zichtbaar van. ‘Martijn,’ zei hij, ‘wat ongelofelijk stom dat je ‘nee’ hebt gezegd!’ Dat bleef hangen. Afgelopen najaar liep ik muziekproducent Eric van Tijn tegen het lijf, in het park. Wat beschroomd gaf ik aan dat ik alsnog interesse had. Zo is het balletje gaan rollen. Ik ben ontzettend blij met deze herkansing.”

Wat is het mooiste plekje op aarde?
“Dat kan iedere plek zijn, als je in vrede bent met jezelf. Een van de belangrijkste dingen die je kunt leren in het leven, is jezelf accepteren. Pas dan kun je ook echt een verbintenis aangaan met anderen. Of dat nu collega’s zijn, of bijvoorbeeld je partner.”

Wie bewonder je?
“Mijn ouders. Ze zijn nu 53 jaar bij elkaar, hebben heel veel meegemaakt en kunnen nog steeds zo vreselijk lachen samen. Prachtig om te zien.”

Denk je weleens aan de dood?
“Zeker. Van jongs af aan al. Al is ‘nadenken’ misschien niet het goede woord, dat suggereert namelijk een soort bewuste actie. De dood is voor mij altijd aanwezig, op de achtergrond. De dood maakt het leven waardevol: je weet dat je tijd beperkt is. Ik zou het eens moeten tellen hoe vaak per dag ik eraan denk. Bij een spoorwegovergang bijvoorbeeld. Onwillekeurig denk je dan toch: wat nou als de signalering het niet doet…?”

Welk moment in je leven wil je opnieuw beleven?
“Geen. Er zijn wel momenten geweest waarop ik enorme fouten heb gemaakt. Die zijn heel belangrijk: je móét er wel van leren, anders maak je twintig keer dezelfde fout. Maar iets overdoen? Daar pas ik voor.”

Wie is in jouw vak de beste?
“Ik ben altijd al een ongelofelijke fan van talkshowpresentator David Letterman geweest. Zijn geheim? Ik denk een combinatie van humor – een heel eigensoortige humor –, een geweldige techniek én een oprechte interesse in mensen. Dat maakt hem ontzettend goed.”

Met wie zou je weleens een dagje willen ruilen?
“Donald Trump. Om te zeggen: ‘Jongens, ik meende het niet zo: het was allemaal één grote grap – het spijt me, ik ga met pensioen; ik ga lekker golfen en van mij hebben jullie geen last meer!’”

The Passion

Donderdag 18 april, 20.30 uur, NPO 1 en NPO Radio 2

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons