Mark Rutte mag zichzelf zijn in 'Splinter in de politiek'

Nieuwe tv-reeks Splinter Chabot; iedere vrijdag, 21.20 uur, NPO 3

Politiek kan best leuk zijn. Student politicologie Splinter Chabot laat het zien in Splinter in de politiek (AVROTROS). In zijn programma trekt Splinter op met politici op momenten dat ze echt zichzelf zijn. Maar kan dat nog in de politiek? Vanavond ontmoet hij Mark Rutte, die we kennen als een onverbeterlijke optimist. Splinter wil weten of dat imago wel klopt. 

Op het eerste gezicht lijkt Splinter Chabot zelf ook op weg om het te gaan maken in de politiek. Naast zijn studie politicologie is hij landelijk voorzitter van de JOVD, de politieke jongerenorganisatie waarvan ook de premier ook ooit voorzitter was. "Nee, ik heb mijn eigen carrière op het Binnenhof nog helemaal niet uitgestippeld," antwoordt Splinter. "Ik weet zelfs niet of ik de politiek in zou willen. Maar ik vind het wel leuk om een kant van de politiek te belichten die mensen meestal niet zien. De Haagse politiek lijkt op een glazen bol, maar dan eentje die gevuld is met mist. Die mist probeer ik er in dit programma een beetje uit te halen.”

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Mark Rutte Splinter in de politiek
Het optimisme van Mark Rutte lijkt onverwoestbaar.

"Het liefst zou ik in het computerspel De Sims de optie kiezen om niet ouder te worden, zodat ik alle beroepen kan uitproberen," vult Splinter aan. "Op mijn 22e droom ik eigenlijk nog steeds. Maar als presentator van Splinter in de politiek voel ik me als een klein kind in een snoepjesfabriek.”

Welk historisch moment had je graag meegemaakt?
“Mijn generatie is opgegroeid in vrede en vrijheid. Ik zou over het staatshoofd, de ministers en de Kamerleden alles mogen zeggen zonder dat ik word opgepakt. Maar eigenlijk is het bijzonder dat we hier al 75 jaar geen oorlog meer kennen. De bevrijding – het moment waarop je bewust de terugkeer van de vrijheid meemaakt – had ik graag willen bijwonen.”

Wie is Splinter Chabot?

• 22 jaar.
• Studeert politicologie aan de Universiteit van Amsterdam.
• Landelijk voorzitter van de Jongerenorganisatie Vrijheid en Democratie (JOVD).
• Tafelheer in De wereld draait door (BNNVARA).
• Presenteert vanaf 15 februari iedere vrijdagavond Splinter in de politiek (AVROTROS).

Wat was je laatste schietgebedje?
“Ik bid eigenlijk niet, maar als er iets aan de hand is met familie of vrienden, denk ik toch even: laat het goed gaan. Hoewel ik zelf niet geloof, zou ik het wel mooi vinden als er ‘iets’ is, omdat je dan toch een doel in het leven hebt. Ik ben wel van plan me wat meer in de grote religies te verdiepen, omdat hun heilige boeken de cultuur van veel mensen hebben gevormd.”

Welke vraag zou elk mens zichzelf moeten stellen?
“Vragen stellen is vaak belangrijker dan antwoorden geven. We hebben een politiek systeem dat juist op die antwoorden gericht is, terwijl ze vaak afhankelijk zijn van context of tijd. Iedereen mag zich best een keer afvragen: welke vraag heb ik gesteld – in kleine kring of voor een groot publiek – waarmee ik iets in beweging heb gezet?”

De Haagse politiek lijkt op een glazen bol, maar dan eentje die gevuld is met mist

Wie bewonder je?
“Mijn grote voorbeelden zijn de artiesten David Bowie en Prince, omdat ze zichzelf keer op keer opnieuw wisten uit te vinden: in kunst, muziek, performance en mode. Allebei konden ze in één mensenleven veel kanten van zichzelf laten zien en verschillende talenten ontwikkelen.”

Splinter in de politiek

Splinter Chabot opent in Splinter in de politiek deuren die normaal gesloten blijven en trekt op met bekende politici. Zo gaat hij kranten lezen in het café met Mark Rutte, joggen met Rob Jetten, schaatsen met Lodewijk Asscher en schildert hij een portret van Sylvana Simons. Hij probeert erachter te komen wat macht met mensen doet. Kent het Binnenhof nog idealisten? In de eerste aflevering staat het imago van politici centraal. Samen met spindoctors en imago-experts legt Splinter – zelf altijd opvallend gekleed – de politici langs de modemeetlat.

Iedere vrijdag, 21.15 uur, NPO 3 

Beeld: AVROTROS/Elvin Boer en Shutterstock 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons