Man start rechtszaak tegen zijn eigen geboorte

'Om deze reden je ouders aanklagen, lijkt mij juridisch onhoudbaar'

in Geloven
Nihil Amand

De 27-jarige Nihil Anand uit India begint een rechtszaak tegen zijn ouders, omdat hij er zelf nooit om gevraagd heeft geboren te worden. Volgens professor Paul van Geest heeft de man geen enkele kans om deze zaak te winnen.

“Hij zal niet in het gelijk gesteld worden,” zei professor Van Geest, hoogleraar aan de Tilburg University en de Erasmus Universiteit, zaterdag in het radioprogramma EO Live. “Je moet dan Moeder Natuur of de schepping aanklagen. En dat kan niet. Het staat ouders ook vrij om kinderen te krijgen. En dat hij dan het kind is dat het niet fijn vindt… Het doet mij denken aan Emile Ratelband die zijn leeftijd aanvocht."

Uitlaatklep

Er zit een uitzonderlijk mensbeeld achter, vermoedt Van Geest. "Hij denkt dat het leven – dat gegeven is – daadwerkelijk van hem is. Maar het leven is een geschenk. Niemand vraagt erom. Het is een gave waar je zelf iets mee moet doen. Het is duidelijk dat hij niet gelukkig is en daarom een uitlaatklep zoekt om dat ongeluk te ventileren. Als hij tegen zijn ouders zou zeggen dat hij met hen in gesprek wil omdat hij ongelukkig is, zouden zij zeggen: ‘Kom praten’ – desnoods onder begeleiding van een goede therapeut. Maar om deze reden je ouders aanklagen, lijkt mij juridisch onhoudbaar."

Spijtig

"Het is onmogelijk om je eigen ouders aan te vechten, want die krijg je nu eenmaal. Het staat hun vrij om kinderen te krijgen. Als ouders kun je alleen maar de hoop uitspreken dat je kind het leven in dankbaarheid aanvaardt. Dat is bij deze man dus niet het geval en dat is spijtig, voor zowel de ouders als de zoon. Als hij consequent is, zal hij ervoor kiezen zelf geen kinderen op de wereld te zetten."

Beluister hier het hele gesprek met professor Van Geest.

Beeld: YouTube

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons