Kerk in Actie start veertigdagencampagne

'Heel Holland vast'

Kerk in Actie start in de veertigdagentijd een grote vastenactie, waarbij de organisatie mensen in Nederland oproept te vasten voor het goede doel. Inmiddels zijn zo’n 17.000 zogenaamde vastenkaarten aangevraagd. “Het is nog niet Heel Holland Vast, maar daar gaan we wel naartoe werken.”

“We hebben elk jaar een veertigdagencampagne, waarbij we aandacht vragen voor een aantal projecten die we ondersteunen,” legt Rob van Ooijen, woordvoerder van Kerk in Actie, uit. “Het thema is dit jaar ‘Een nieuw begin’ en deze keer wilden we iets doen wat inhoudelijk goed bij dit thema past. Zo kwamen we op het idee heel Nederland op te roepen om te vasten voor het goede doel.”

Elke week een opdracht

Vasten in de veertigdagentijd is niet heel nieuw, erkent Van Ooijen, maar hij ziet het nog niet in groten getale gebeuren. “Misschien is het nog niet protestants genoeg. Wij hopen daar met deze actie verandering in te brengen en zo veel mogelijk mensen te laten vasten. Niet door veertig dagen niet te eten, maar door heel laagdrempelig elke week een andere opdracht te geven. Zo vragen we mensen de eerste week minder te snoepen. De tweede week vragen we om iets juist wél te doen – in dit geval elke dag een kaartje sturen naar iemand die dat goed kan gebruiken. 

Maar er zit ook een week bij met minder vlees eten, er is een week voor minder afval, minder autorijden en meer bidden. Zo bieden we elke week een andere toegankelijke vorm om toch stil te staan bij onze naasten, dichtbij en ver weg. En we roepen deelnemers op om alles wat ze besparen, aan het einde van de actie te geven aan weeskinderen in Rwanda. Daarmee is deze actie gekoppeld aan een van onze collectedoelen.”

Is er animo voor deze vorm van vasten? 
“Tot nu toe loopt het boven verwachting, de eerste 17.000 vastenkaarten zijn de deur uit.”

Eigenlijk is het gewoon een fondswervingsactie van Kerk in Actie 
“Deels wel. Maar het gaat ons niet alleen om het ophalen van geld. Het gaat erom dat mensen zich bewust concentreren op God en toeleven naar Pasen, én omzien naar anderen. En ja, we hebben deze vastenactie verbonden aan ons goede doel, maar als niemand iets geeft en er doen wel 17.000 mensen mee, ben ik nog steeds blij.”

De veertigdagentijd heette vroeger de lijdenstijd. Hoe krijg je als gelovige iets van die notie mee van het lijden van Jezus als je gaat vasten voor het goede doel? 
“Het thema van onze veertigdagentijdcampagne is ‘Een nieuw begin’. We leven toe naar Pasen, waarbij Jezus het lijden overwint en ons een nieuw begin geeft. Via onze projecten hopen we dat nieuwe begin door te geven aan mensen die lijden.”

Lees meer over deze vastenactie.

Beeld: Shutterstock

Geschreven door:

Mirjam Hollebrandse

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons