'Je zal het maar hebben': hoe leef je met de ziekte van Crohn?

Louelle staat midden in het leven; dinsdag, 21.00 uur, NPO 3

in Mediatips
Je zal het maar hebben Ziekte van Crohn

Wekelijks ontmoet presentator Jurre Geluk in Je zal het maar hebben (BNNVARA) jonge mensen die een zeldzame aandoening of ziekte hebben. Ze laten hem zien dat ze midden in het leven staan. Louelle (21), die de ziekte van Crohn heeft, vertelt dat er nog veel taboes bestaan rond darmproblemen. Maar ze laat zich daardoor niet meer tegenhouden.

Het kostte Louelle eerst veel moeite om met haar ziekte om te gaan. De ziekte van Crohn veroorzaakt onder meer diarree en buikpijn door een chronische darmontsteking. Louelle ging er zo zwaar onder gebukt dat ze depressief werd. Nu gaat het gelukkig veel beter met haar. Ze neemt Jurre Geluk mee naar een festival, maar hier komen ze allebei noodgedwongen bijna niet meer van het Dixi-toilet af. 

'Rooskleurige toekomst voor Mario'

Jurre trekt in deze aflevering ook op met Mario, die verslaafd en met een hersenaandoening ter wereld kwam. Hij kreeg de diagnose FAS: Foetaal Alcoholsyndroom. Hoewel deze diagnose voor hem veel duidelijk maakte, moet hij nog dagelijks leren omgaan met de gevolgen van dit syndroom. 

(Tekst loopt door onder de foto.)

Je zal het maar hebben Jurre Mario
Mario vertelt aan Jurre hoe hij door het leven gaat met FAS.

Mario, inmiddels 22, heeft een onderontwikkeld geweten, waardoor hij regelmatig in problemen komt. Gelukkig wordt Mario omringd door mensen die hem bijstaan. In Je zal het maar hebben wordt duidelijk dat zij Mario's toekomst rooskleurig inzien.

Jurre Geluk over 'Je zal het maar hebben'

“Al van jongs af aan keek ik naar Je Zal Het Maar Hebben, vertelt Jurre Geluk, die de presentatie van het programma aan het begin van dit seizoen overnam van Tim Hofman. "Later stond dit programma heel hoog op mijn bucketlist om te mogen presenteren." De ontmoetingen met 'waanzinnige' jonge mensen hebben hem vaak met beide benen op de grond gezet. "Maar wat een levenslust heb ik gevoeld bij deze mensen. Het is een eer om ze te mogen portretteren.” De jongeren die Jurre wekelijks ontmoet, staan ondanks hun aandoening niet aan de zijlijn. 

Iedere dinsdag, 21.00 uur, NPO 3

Beeld: BNNVARA

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons