Israël stuurt de Thora met raket naar de maan

Ook Israëlische vlag aan boord

Israel stuurt Thora naar de maan

De Israëlische maanverkenner Beresheet is vrijdagochtend kort voor 03.00 uur (Nederlandse tijd) succesvol gelanceerd, meldt het ANP. De onbemande raket, met aan boord de Thora, vertrok vanaf ruimtevaartbasis Cape Canaveral in de Amerikaanse staat Florida.

Na een vlucht van zeven weken moet de sonde op 11 april een zachte landing maken op het maanoppervlak. Als dit lukt, is Israël het vierde land dat op de maan weet te landen, na de Sovjet-Unie (1959), de Verenigde Staten (1964) en China (2013). Europa heeft één satelliet in een baan rond de maan gebracht. Die sloeg na bijna drie jaar gepland te pletter. Europa heeft nog geen sondes op de maan laten landen.

'In den beginne'

Beresheet is Hebreeuws voor 'in den beginne'. De sonde is ongeveer zo groot als een wasmachine en weegt 585 kilo. Beresheet moet een Israëlische vlag op de maan zetten en het magnetische veld onderzoeken. Aan boord bevinden zich ook drie geheugendragers. Deze bevatten niet alleen details over de sonde en de crew die eraan werkte, maar ook de Israëlische onafhankelijkheidsverklaring, de Thora en het Israëlische volkslied.

Prijsvraag

De maansonde is ontwikkeld door de organisatie SpaceIL, opgezet in 2011 voor een prijsvraag van Google. Het eerste team dat erin slaagde een onbemand ruimtevaartuig naar de maan te sturen en daar 500 meter te laten rijden, zou zo'n 26 miljoen euro krijgen. Maar niemand heeft de deadline gehaald. Toch besloot SpaceIL, samen met Israel Aerospace Industries, door te gaan.

Miljardair

De bouw van de sonde kostte 84 miljoen euro. Die werd vooral betaald door een miljardair en het bedrijfsleven. De drie voorgangers op de maan werden bekostigd met vooral overheidsgeld.

Geschreven door:

Miriam Duijf

Redacteur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons