'In the name of your daughter' toont moeizame strijd tegen vrouwenbesnijdenis

Aangrijpende documentaire; woensdag, 22.55 uur, NPO 2

in Mediatips
In the name of your daughter

Hoewel vrouwenbesnijdenis in Tanzania officieel verboden is, zijn veel jonge meisjes er niet veilig. De indringende documentaire In the name of your daugter laat zien hoe de meisjes vechten tegen deze traditie, die moeilijk uit te bannen is. De EO zendt deze film uit op de internationale dag tegen vrouwenbesnijdenis. 

Tijdens de schoolvakantie in december is het in Tanzania besnijdenistijd: 'cutting season'. Veel jonge meisjes in het land lopen dan groot gevaar. Het gevecht tegen vrouwenbesnijdenis verloopt moeizaam, omdat de meisjes zelfs niet op de bescherming van hun ouders kunnen rekenen. 

'Tradities verdwijnen niet zomaar'

Sommige meisjes die in de documentaire In the name of your daughter aan het woord komen, zijn nog maar acht jaar oud. Ze kennen de afschuwelijke verhalen van kinderen die doodbloeden. Zelf staan ze nu voor een onmogelijke keuze: zich laten besnijden of weglopen, met het risico dat ze hun familie nooit meer terugzien. 

(Tekst loopt door onder de video.) 

De 12-jarige Rosie Makore een van de vele dappere meisjes die met gevaar voor eigen leven vluchten voor de besnijdenis. Door hun vlucht voorkomen ze ook dat ze worden uitgehuwelijkt, wat vaak kort na de besnijdenis gebeurt. Om de meisjes te beschermen, heeft Rhobi Samwelly een safehouse opgezet. Ook trekt deze charismatische vrouw door de gemeenschap om te strijden tegen deze duizend jaar oude praktijk. Helaas merkt ze dat deze traditie niet zomaar zal verdwijnen.

(Tekst loopt door onder de foto.)

In the name of your daughter

Politieagent Sijali en haar team treden – in samenwerking met het safehouse – op tegen vrouwelijke genitale verminking. Ze arresteren ouders en besnijders, en redden meisjes die gevaar lopen. Als de besnijdenistijd ten einde loopt, moeten ouders tijdens hartverscheurende verzoeningsbijeenkomsten een beslissing nemen. Zullen ze hun dochters deze vreselijke praktijken besparen en hen weer mee naar huis nemen?

2Doc: In the name of your daughter

Sinds 2003 vindt elk jaar op 6 februari de internationale dag tegen vrouwenbesnijdenis plaats. Tijdens deze dag vraagt de VN aandacht voor dit wereldwijde probleem. In de film In the name of your daughter ontmoeten we dappere vrouwen en meisjes die vooropgaan in de strijd tegen vrouwelijke genitale verminking. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons