Hier zijn de Van Rossems: 'Meer waardering voor Duitsland'

Drietal bezoekt Düsseldorf: dinsdag, 20.25 uur, NPO 2

in Mediatips
Hier zijn de Van Rossems Düsseldorf

In Hier zijn de Van Rossems (NTR) bezoeken Vincent, Maarten en Sis van Rossem vanavond de Duitse stad Düsseldorf. Maarten grijpt het bezoek aan om een pleidooi te houden voor meer belangstelling en waardering voor het moderne Duitsland. 

Maarten wijst zijn zus en broer er nog eens op dat Duitsland onze belangrijkste handelspartner is. Bovendien ziet hij in het land de steunpilaar van heel Europa. Tijdens de tocht van de drie Van Rossems door Düsseldorf constateren Sis en Vincent dat de stad op cultureel gebied veel te bieden heeft. Van oudsher is het een centrum van de schilderkunst, maar ook de fotografie kwam er tot grote bloei. 

'Vooroorlogse architectuur indrukwekkend'

Natuurlijk blijft het duistere verleden van Düsseldorf niet onbelicht. Zo bezoeken de Van Rossems een park dat als propagandatoneel door de nazi’s werd aangelegd. Tot verbazing van de drie bezoekers zijn hier nog twee enorme beelden blijven staan die zonder meer een fascistoïde indruk maken.

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Hier zijn de Van Rossems Vincent
Vincent laat het oude, maar tegelijk hypermoderne havengebied van Düsseldorf zien.

Vincent zoekt naar resten van typisch Duitse architectuur van vóór de Tweede Wereldoorlog. Hij is blij verrast als hij merkt dat zijn broer en zus daar net zo van onder de indruk zijn als hijzelf.

Hier zijn de Van Rossems

In de reeks Hier zijn de Van Rossems verkennen Maarten, Sis en Vincent van Rossem steden in binnen- en buitenland. Dat doen ze met veel kennis, zonder opsmuk en met gevoel voor humor. Ze laten elkaar plekken zien die de anderen nog niet zo goed kennen en vertellen elkaar de verhalen die daarbij horen. Maarten doet dat vanuit zijn specialiteit, geschiedenis, en Sis als kunsthistoricus. Vincent is expert op het gebied van architectuur. In deze aflevering bezoeken ze het Duitse Düsseldorf. 

Iedere dinsdag, 20.25 uur, NPO 2 

Beeld: NTR/Michiel Hendryckx

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons