Harriëtte Smit te gast in ‘Andries’

Zondag, 00.15 uur, NPO 2

in Mediatips

Harriëtte Smit werkt namens de GZB als zendeling in Zuid-Frankrijk. Haar hart ligt bij tieners en jongeren en ze geniet ervan hen in hun geloofsontwikkeling en bij hun levensvragen te begeleiden. In ‘Andries’ vertelt ze over haar werk en leven onder de Fransen.

Als Harriëtte Smit als 17-jarige met een aantal klasgenoten naar Parijs gaat, ontstaat haar liefde voor Frankrijk. Ze ontdekt Parijs en vindt Frankrijk een mooi land met mooie mensen.

Na haar eindexamen trekt ze samen met een vriendin naar Zuid-Frankrijk om een kleine kerk te helpen. Het valt haar op dat er in deze gemeente – waar maar twintig mensen de dienst bezoeken – geen jeugdwerker is. Het raakt haar diep.

Tienerwerker in Bordeaux

Als de Gereformeerde Zendingsbond (GZB) een vacature voor een missionair tienerwerker in Bordeaux blijkt te hebben, wordt Harriëte als tienerwerker aangesteld en vertrekt ze naar deze stad. Ze zet kinderwerk op om een veilige plek te bieden aan kinderen uit de verpauperde wijk waarin de kerk staat. Het lukt haar om contact met mensen uit de wijk te krijgen. Verschillende kinderen komen naar de kerk en ze ziet hen opbloeien.

Een nieuwe taak

Na een aantal jaar in Bordeaux gewerkt te hebben, krijgt ze een andere taak binnen de kerk. Het valt haar zwaar dat ze daarvoor naar Aix-en-Provence moet verhuizen. “Hoe kan de kerk beslissen dat mijn roeping verandert? Hoe werkt dit als roeping?” vraagt ze zich af. Harriëtte zoekt naar God, die in die tijd ver weg lijkt. Diverse mensen komen op haar weg die haar helpen op God te blijven vertrouwen.

Meedenken en bemoedigen

“Ik werk nu voor verschillende kerken,” vertelt Harriëtte, “en ik ben veel op reis om kerken te bezoeken en te bemoedigen. Predikanten zitten vaak op eenzame plekken en het jeugdwerk in hun kerk ligt soms op z'n gat. Ik word dan gevraagd mee te denken. Als je er een tijdje bent, kun je vaak even de jongeren bezoeken of met de jeugdleiders praten. Ik ben nu meer een adviseur en toeruster. Als ik in kerken kwestbare jongeren tegenkom, brandt mijn hart en wil ik dicht bij hen zijn. Dan wil ik ze verbinden met mensen die voor hen van betekenis kunnen zijn.”

Toekomstplannen

Hoe haar toekomst er verder uitziet, weet Harriëtte Smit niet. “Dat hangt niet alleen van mij af. Ik kan de Franse kerk helpen dicht bij buitenstaanders te komen, vooral met kinderen, tieners en jongeren. Dat proces is nog niet af. Het is nog niet sterk genoeg om dat los te laten. Ik hoop dat ik nog een tijdje mee mag om het werk af te maken, totdat God de deur van Frankrijk sluit en een andere deur opent.”

Harriëtte Smit te gast in 'Andries'

Zondag 24 februari, 00.15 uur, NPO 2

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons