EO-presentator Hella van der Wijst schrijft boek over troost

'Juist religie kan troost mooi vormgeven'

in Geloven

Herwaardering van troost, dat wil Hella van der Wijst bereiken met haar nieuwe boek Troost. Als je iemand mist. “Ik hoop dat het een pleidooi is om er voor de ander te zijn.”

Voor het EO-programma Ik mis je ontmoette Hella in de afgelopen drie jaar bijna wekelijks mensen aan het graf van hun geliefde. De verhalen die zij hoorde, inspireerden haar voor dit boek. “Je hebt in een uitzending beperkt de tijd en er wordt niet veel verteld. Er waren herhaaldelijk momenten waarop ik dacht: dit moeten mensen ook nog weten. En ik wilde troosttips geven waarmee je uit de voeten kunt met je verdriet. Iemand vertelde mij bijvoorbeeld dat zij na het verlies van twee kinderen servies kapot ging gooien tegen de dijk, en het werkte! Dat is zo’n bijzondere manier van je verdriet uiten.”

Geloof

De verhalen van de 22 personen die Hella voor dit boek sprak, bracht ze onder in vier hoofdstukken: Hart, Hoofd, Boven en Handen. “‘Hart, Hoofd, Handen’ is een bekende opsomming. Daarnaast koos ik voor ‘Boven’, omdat ‘God’ of ‘Geest’ niet de hele lading dekte. ‘Boven’ gaat over het geloof in al zijn facetten. Er waren natuurlijk verhalen die in meerdere hoofdstukken pasten – in die gevallen gaf het meest uitzonderlijke element erin de doorslag.”

Lichtheid

Door de zwaarte van het onderwerp heen zocht Hella naar lichtheid. Het past bij haar persoonlijkheid, vertelt ze. “Ik ben erg oplosserig. Natuurlijk valt er bij rouw niets op te lossen, maar als je mag doorgeven waar je met je verdriet naartoe kunt, geeft dat ook lucht. Ik denk aan de Joodse wetten die in mijn boek aan bod komen. Joden zeggen: ‘Tussen het overlijden en de begrafenis mag je aan nabestaanden niets vragen en niets vertellen.’ Je bent er gewoon. De eerste dagen zijn nabestaanden ontroostbaar, pas in de rouwtijd direct na de begrafenis begint het troosten. Mooi hè? Je zit niet te wachten op verhalen van omstanders over wat zij aan verdriet hebben meegemaakt als je zelf net iemand bent verloren. Uit de enquête die we hielden, blijkt hetzelfde.”

Negatief gevoel

Er hangt in Nederland volgens de EO-presentator een te negatief gevoel om het begrip troost. Misschien omdat het zo verweven is met religie, iets waarvan de meeste Nederlanders afstand hebben genomen. “Met religie hebben we ook troost weggegooid. Maar troost was er al eerder dan godsdienst. En uit het voorbeeld van daarnet en uit wat ik elke zondag in Ik mis je hoor, blijkt dat religie troost ook heel mooi kan vormgeven.”

Afscheid

Hoewel Hella het hele voorjaar nog te zien is in Ik mis je, Het Vermoeden en De Nachtzoen, neemt de EO begin maart afscheid van Hella. Het programma-aanbod van de EO biedt te weinig structurele basis voor de lange termijn, waardoor haar contract niet wordt omgezet in een vast contract. Het gaat de presentator “veel te ver” om te zeggen dat dit ook een rouwproces is. “Maar jammer vind ik het wel. Mijn tijd was mooi en goed bij de EO. Ik kijk uit naar nieuwe spannende dingen die vast weer op mijn weg komen. Dit boek zie ik als een afscheidscadeau aan de EO.”

Troost. Als je iemand mist

Hella van der Wijst, KokBoekencentrum, 179 blz., € 20,00.
Voor EO-leden met korting te bestellen voor € 15,00 via EO-acties.nl/ledenvoordeel.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons