'EO Live' over Toetanchamon: 'Is vloek van de farao bijgeloof?'

Zaterdag, 19.00 uur, NPO Radio 5

in Mediatips

Zaterdag is het precies 96 jaar geleden dat Howard Carter en Lord Carnavon het graf van Toetanchamon openden. In de jaren die volgden, stierven Carnavon en andere betrokkenen op mysterieuze wijze. Had hun overlijden te maken met de 'vloek van de farao' of is dat slechts bijgeloof? In EO Live gaat Yvonne Sprunken hierover in gesprek met egyptoloog Olaf Kaper. 

Op 16 februari 1923 openden Howard Carter en Lord Carnavon de graftombe van Toetanchamon. Bij het betreden van de tombe las Carter een angstaanjagende tekst: 'Wie de slaap van de farao verstoort, zal worden aangeraakt door de vleugels van de dood.' Vijf maanden na het openen van het graf stierf Carnavon plotseling. Was zijn dood veroorzaakt door de 'vloek van de farao'? Dat verhaal ging steeds meer de ronde toen, omdat er meer sterfgevallen volgden. In de jaren na de ontdekking van de tombe vonden zeventien mensen op mysterieuze wijze de dood. 

'Unieke archeologische vondst'

In elk geval was de ontdekking van Toetanchamons graf bijzonder. De expeditieleden troffen een vrijwel ongeschonden rustplaats van een van de farao's aan. In EO Live legt egyptoloog Olaf Kaper uit hoe groot het belang van deze vondst was. Daarnaast gaat hij in op de verhalen over de vloek van de farao. Was het echt een vloek of werden sommige aanwezigen ziek door oude schimmels die in de tombe aanwezig waren? Presentator Yvonne Sprunken hoopt van Kaper te horen of we het verhaal over de vloek definitief naar het rijk der fabelen kunnen verwijzen.

EO Live

Iedere zaterdag, 19.00 uur, NPO Radio 5

Beeld: Shutterstock 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons