Elvira Oudemast in 'De Verandering'

'Ik was geestelijk en lichamelijk een grote puinhoop'

Haar ouders zijn pas 17 als Elvira geboren wordt. Omdat haar vader en moeder hard moeten werken voor de kost, wordt Elvira grotendeels opgevoed door haar opa en oma. Elvira’s vader is Molukker, haar moeder is Nederlandse. Ze groeit dus op in twee verschillende culturen.

Elvira heeft liefde en bevestiging nodig, maar krijgt die niet van haar norse vader; hij is enorm streng. Op school wordt ze gepest. “Toen ik op de basisschool voor het eerst werd uitgescholden en te horen kreeg dat ik naar mijn eigen land moest oprotten, begreep ik letterlijk niet wat ze bedoelden,” vertelt Elvira. Ze voelt zich vanbinnen verscheurd door lastige vragen vanwege haar afkomst. Wie ben ik? Of beter gezegd: wat ben ik? Moluks of Nederlands?

Innerlijke pijn

Haar onzekerheid groeit met de dag en ze gaat op allerlei manieren op zoek naar aandacht en bevestiging. Ze brengt veel tijd door met ‘verkeerde vriendjes’. Elvira begint met drinken en blowen, om zo haar innerlijke pijn te vergeten. Elvira: "Ik ging heel veel dingen stiekem doen. En ik loog over alles tegen mijn ouders."

Eetstoornis

Als haar vader Elvira meeneemt naar de Molukken, voelt ze zich voor korte tijd een echte Molukker. Maar eenmaal terug in Nederland begint alle ellende opnieuw. De vraag wie ze nu werkelijk is, komt in alle hevigheid terug. Als haar Nederlandse opa en oma overlijden, voelt dat voor Elvira als een enorm verlies. Ze raakt meer en meer de weg kwijt en ontwikkelt een eetstoornis. “Ik ben van lijnen naar ‘niet eten’ gegaan," vertelt ze. "Ik ging mezelf uithongeren en was lichamelijk en geestelijk een grote puinhoop. Ik had zelfmoordgedachten; het leven hoefde van mij gewoon niet meer.”

Innerlijke rust

Dan wordt Elvira op een dag meegenomen naar een kerk. Hoewel ze daar voor het eerst innerlijke rust vindt en God ervaart, voelt ze nog steeds geen acceptatie van de mensen om haar heen. 

Elvira Oudemast in 'De Verandering'

Zaterdag 23 februari, 18.11 uur, NPO 2

Geschreven door:

Miriam Duijf

Redacteur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons