Ds. Arie van der Veer weet wie De Mol is

Organist speelt tune van tv-programma in kerkdienst

Wie is de Mol? Afgelopen zondag preekte dominee Arie van der Veer in de christelijke gereformeerde kerk Zwolle over dit populaire tv-programma. "'Wie is De Mol’ is een leuk spelletje, maar vergeet niet dat er in jouw leven ook iemand is die de zaak probeert te verstieren.” Direct na de preek werd de tune van dit tv-programma op het orgel gespeeld.

"Kijkt u weleens naar Wie is de Mol?" vroeg Van der Veer aan het begin van zijn preek. "Er kijken iedere week drie miljoen mensen naar dit programma, dus je moet je haast schamen als je er niet naar kijkt. In het programma is samenwerken en vertrouwen cruciaal, maar met de aanwezigheid van De Mol, een saboteur in de groep, is dit niet gemakkelijk. Alleen een slimme kijker kan ontdekken waar en hoe De Mol de boel verziekt."
Hij vervolgde: "Ees en ik worden een dagje ouder. Wij denken niet eens meer: Wie is de Mol? maar wij kijken vooral met betraande ogen naar wie er deze week naar huis moet."

Een leuk spelletje

"Kan het zo zijn," vroeg Van der Veer, "dat we in de wereld van vandaag zo bezig zijn met de spelletjes van alledag, dat we te weinig denken aan wie ‘de echte Mol’ hier op aarde is? We zingen het in onze liederen, we bidden ‘Verlos ons van de boze’, maar wat denk je daarbij? In Openbaring 12:9 lezen we dat satan uit de hemel op aarde wordt geworpen. De engelen zingen een klaaglied: 'Wee u, op aarde is nu de satan'. Wij zijn zo bezig met de dingen van alledag, dat we te weinig beseffen dat er ‘een mol’ is die de wereld bedreigt. Er is een kracht in deze wereld, die uit is op het kwade. Die jou wil verleiden. Wie is De Mol? is een leuk spelletje, maar vergeet niet dat er iemand is die ook in jouw leven de zaak probeert te verstieren.

De mol is nog altijd in ons midden

Je leest het in de Bijbel, overal kom je hem tegen. Satan is zoekende wie hij zal verslinden. Jezus werd ook verzocht door satan, door De Mol. Jezus heeft de satan verslagen, hij is afgedropen. Jezus riep: 'Het is volbracht!’
Als je vol bent van de Heilige Geest, zit de satan niet stil. Als werker aan het front moet ik er ook rekening mee houden dat ik ernstig word bedreigd. De boodschap van de Bijbel is dat de satan, 'De Mol' nog altijd in ons midden is."

Hou vol

Toch wilde Van der Veer zijn hoorders hier niet mee naar huis sturen. "Ik wil u eerst nog vertellen over de woestijn. In Openbaring 12 lezen we het indrukwekkende visioen van de geboorte van een kind uit een vrouw. Satan probeert het kind te grijpen, maar het kind wordt afgevoerd naar de hemel. Dan bedreigt de duivel de vrouw. Maar God verzorgt de vrouw in de woestijn. 1260 dagen lang, staat er. 

Dat troostte mij deze week. We kunnen het leven niet makkelijker maken. Het leven is een woestijn, maar we zijn op weg! De satan gaat rond als een briesende leeuw, maar in de woestijn worden we door God onderhouden. 1260 dagen lang. Dus er komt een eind aan. We zijn op weg naar het Beloofde Land. God zegt: 'Hou vol, Ik zal voor je zorgen.'”

Organist Stephan van der Plas speelt tune 'Wie is De Mol'

Geschreven door:

Miriam Duijf

Redacteur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons