Doe mee aan Het Groot Visie-dictee

'De winnaar mag zichzelf Visie-taalkenner 2019 noemen'

Schrijf je oosters-orthodoxe kerk met een hoofdletter? Is het jeremieëren of jeremieren? Ga je erop uit of eropuit? Bent u een pietje-precies als het aankomt op taal en schrikt u niet van deze vragen? Of bent u simpelweg een taalliefhebber? Meld u dan aan voor Het Groot Visie-dictee!

Op de Visie-redactie zijn we de hele dag bezig met taal en het vertellen van verhalen. We doen ons best daarbij geen foutjes te maken. Staat er onverhoopt toch een keer een lettertje verkeerd? Dan zijn er altijd lezers die ons daar vriendelijk op wijzen. Hierdoor geloven wij dat ook u, onze lezer, houdt van taal.

Instinkers

Vanuit die gedeelde liefde organiseert Visie op dinsdagavond 26 maart Het Groot Visie-dictee. Op deze avond maken we met elkaar een ouderwets dictee, geschreven door auteur Corien Oranje. Zij is onder meer bekend van het Visie-feuilleton (moeilijk woord) Bianca. Haar dictee zit propvol ingewikkelde woorden, christelijke termen en actuele instinkers. Hoe goed brengt u het ervanaf (of is het er vanaf )?

Taal is leuk, want daardoor kunnen we verhalen vertellen en tot ons nemen

Spannend

Het dictee wordt voorgelezen door hoofdredacteur Marco van der Straten. “Taal is leuk, want daardoor kunnen we verhalen vertellen en tot ons nemen,” zegt hij over de avond. “Daarom organiseren we een gezellig en toch ook spannend dictee, want het gaat wel ergens om. De winnaar mag zichzelf voor altijd Visie-taalkenner 2019 noemen! Ik oefen alvast, op het voorlezen welteverstaan.”

Oefendictee

Na het schrijven kijken we het dictee gezamenlijk na onder leiding van de jury, die bestaat uit verschillende Visie-redacteuren. Juryvoorzitter Mirjam Hollebrandse geeft alvast een tip: “Iedereen is welkom om aan te schuiven bij het dictee. U kunt ervoor kiezen het taalgeweld onbevangen over u heen te laten komen. Wilt u uw geheugen vooraf toch wat opfrissen? Googel dan eens op ‘oefendictee’ en oefen online. Dat voorkomt wellicht dat u straks in de klassieke valkuilen stapt. Al verrassen we u natuurlijk ook met moderne woorden en typische kerktaal.”

Het Groot Visie-dictee

Wat: Het Groot Visie-dictee, inclusief koffie met iets lekkers en een drankje achteraf

Waar: EO-gebouw, Hilversum

Wanneer: Dinsdagavond 26 maart (inloop 19.30 uur, aanvang 20.00 uur, einde 21.30 uur)

Voor wie: Visie-lezers die van taal houden (vanaf 16 jaar)

Kosten: Gratis

Aanmelden: Mail uw naam, leeftijd en adresgegevens naar visie@eo.nl. Wees er snel bij, want het aantal plaatsen is beperkt en vol is vol!

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons