De perfecte maaltijd bij een onbekend gezin

Blog van Annemarie van Heijningen

Ineens ben ik onderdeel van een perfecte maaltijd. Het leven bracht mij ergens in het midden des lands, bij een voor mij onbekend gezin. Vijf kinderen van tussen de 12 en 20 hebben zich als jonge olijfbomen rond de tafel geschaard.

Verder een kalme vader, een bedaarde moeder en ik. De dis wordt geopend met gebed. De Schriftlezing gaat gepaard met geïnteresseerde vragen en intelligente antwoorden. In harmonie wordt het voedsel aangereikt en de gesprekken keuvelen vreedzaam vice versa.

Na een poosje houd ik het niet langer uit. Ik wend mij naar de middelste twee: gasten van de leeftijd waarop ze elkaar doorgaans met plezier kunnen villen en verorberen. "Even serieus," zeg ik. "Gaat het hier altijd zo engelachtig, of zitten jullie de boel te faken omdat er toevallig visite is?"

Aan het gelach te horen vindt iedereen het een grappige vraag. De 16-jarige grijpt - ja, werkelijk waar - liefdevol de hand van haar 14-jarige broer. "We hebben heus weleens ruzie hoor, maar we vinden elkaar écht leuk. Gewoon écht." In de stilte die valt, begint mijn buik luidruchtig te borrelen. Lekker is dat. Is mijn kroost afwezig, zet mijn líjf me voor gek. Ik wijs in de richting van mijn maag- en darmstelsel. "Hoor je dit? Zelfs mijn ingewanden kunnen het maar amper geloven."

De dag erna zit ik weer aan mijn eigen keukentafel. De oudste laat een boer, de middelste rommelt clandestien met zijn smartphone en de jongste heeft een kat op schoot. " Ik at gisteren bij een perfect gezin," drop ik plompverloren. "Gefeliciteerd," mompelt de oudste . "Ga je zeker weer zeiken over tafelmanieren," komt de tweede. "Hoe was het daar dan?' vraagt de derde. "Laat maar," zeg ik moe.

Beeld: Shutterstock

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons