‘De Evangelische Omroep mislukt ondanks groei’

Blog van Andrries Knevel

Wanneer je zo’n kop in een krant leest, schrik je wel even. Het overkwam me een paar weken geleden. Ik was voorgegaan in een dienst in IJsbrechtum-Tirns-Tjalhuizum (ja, zoek dat maar even op), toen ik bij de koffie een krant in mijn hand geduwd kreeg. De kop boven het hoofdcommentaar schokte me.

Toen ik goed keek, bleek het de Leeuwarder Courant van 19 februari 1996 te zijn. En de vriendelijke mijnheer die me de krant overhandigde, deed dat niet uit boosheid. Hij gaf mij de krant als curiositeit. Alsof hij 23 jaar gewacht had op mijn komst naar IJsbrechtum. Maar ja, waarom was de EO volgens deze seculiere krant mislukt? Allereerst constateerde de krant (dat nog wel), dat de EO een groot succes was. Verreweg de grootste omroep van Nederland. Maar dit ‘wonder’ van de EO was alleen maar een inhaalrace. De ‘streng gereformeerden’ waren als laatste groep door de knieën gegaan voor de televisie en dus EO-lid geworden, zo sloeg het commentaar de plank mis.

Maar die mislukking? Het was volgens de krant niet gelukt ongelovigen te winnen voor het evangelie, en de opvattingen over abortus, euthanasie en homofilie waren ‘beslist niet evangelischer’ geworden. En dus was de EO een mislukking.

Tja. De krant heeft natuurlijk gelijk dat sinds april 1967 de secularisatie en ethische ontwikkelingen hebben doorgezet. Maar waarom voel ik dan niet mee met dat idee van mislukking? Steek ik mijn kop in het zand? Wil ik mijn 41 jaar bij de EO rechtvaardigen?

Nee, dat is het niet. Ik denk dat de EO geen mislukking is, vanwege twee dingen die niet te meten zijn: de oecumene van het hart, en het feit dat het geloof van de ‘overblijvers’ veel intenser, bewuster en dieper is geworden. En als de EO daar een klein steentje aan heeft bijgedragen, ben ik dankbaar.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons