'De Dokwerker' besmeurd met anti-Joodse leuzen

'Respectloos en triest'

in Christelijk Nieuws

'De Dokwerker' – het beroemde oorlogsmonument ter nagedachtenis aan de Februaristaking, dat midden in de oude Jodenbuurt van Amsterdam staat – is beklad met groene en gele verf en anti-Joodse leuzen. Hooligans van voetbalclub ADO Den Haag zitten achter het vandalisme, schrijft het ANP.

Op een Instagram-account hebben de Haagse hooligans hun daad opgeëist. Het gaat om de groep FC Den Haag Home&Away, die hun daad vermoedelijk in de nacht van donderdag op vrijdag pleegde. De politie wil hen opsporen en laten opdraaien voor de schoonmaakkosten. Maandag vindt bij het monument de jaarlijkse herdenking van de Februaristaking plaats.

Muren en ramen beklad

Muren in de buurt zijn besmeurd met de afkorting JHK, wat betekent ‘Joden Hebben Kanker’, schrijft Jonet.nl. Verder zijn de ramen van Café Betondorp en de woonwijk Betondorp beklad. Johan Cruijff, clubicoon van Ajax en Europees voetballer van de twintigste eeuw, groeide in deze buurt op. Op Instagram hebben de hooligans een foto geplaatst van henzelf op een van de muren. De foto is genomen in de nacht en hun gezichten zijn geblindeerd. Eronder staat ‘Tot zondag joe’. ADO en Ajax spelen zondag in Den Haag tegen elkaar. Bij de wedstrijd zijn Ajax-supporters al jaren niet welkom. De Amsterdamse fans willen daarom zondag demonstreren in Den Haag.

Onbegrijpelijk

Den Haag is boos over de bekladdingen die zijn aangebracht in Amsterdam. "Wij keren ons als club nadrukkelijk tegen deze onbegrijpelijke acties. Het is respectloos en triest," laat Mattijs Manders, algemeen directeur van ADO, weten op de site van de club.

Vanuit de Joodse gemeenschap is nog niet gereageerd op het antisemitische vandalisme.

Beeld: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons