De #bookcoverchallenge van Andries Knevel

'Door één zin staat de 'Institutie' van Calvijn op mijn lijst'

in Geloven
Stapel boeken

De titel van een boek noemen dat voor uw (geloofs)ontwikkeling van beslissende betekenis is geweest. Zou u het kunnen?

Ik kreeg deze vraag via #bookcoverchallenge. Voor de mensen die niet op Twitter zitten: dit betekent dat je via een kennis of vriend de uitdaging krijgt zeven boektitels te noemen van boeken die voor jou in je leven erg belangrijk zijn geweest. Waarom? Zomaar, voor de leuk. En zo leer je nog eens iets over mensen.

Zelf kreeg ik de uitdaging doorgespeeld van mijn vriend Cees Dekker uit Delft. En ja, wat zeg je dan? Ooit maakte ik een boeken-top 11. Die lijst ben ik kwijt, maar ik weet nog wel welk boek bovenaan stond. En ja, dat boek wilde ik nu ook weer noemen. Maar, vroeg ik me af, komt dat niet over als al te vroom, wereldvreemd, superchristelijk, theatraal, of... Noem maar op. Ik heb even geaarzeld. Toch kan ik er niet omheen: het boek dat in mijn jonge geloofsontwikkeling van beslissende betekenis was, is de Institutie van Johannes Calvijn, en dan met name Deel III, over het werk van de heilige Geest.

Zo, dat is eruit. Nu zult u vragen: waarom dan? Eigenlijk vanwege één zin: ‘Wij worden door het geloof wedergeboren.’ De wedergeboorte gaat niet aan het geloof vooraf (zoals ik dacht, en waarin ik vastliep), maar volgt op het geloof.

Bent u er nog? U denkt vast: Andries leeft in de 17e eeuw. Maar niets is minder waar. Bovenstaande regel is voor veel christenen in Nederland nog altijd een worsteling. Enfin, waar een Twitter-uitdaging niet toe kan leiden. Ik kreeg trouwens wel een leuke reactie: waarom ik niet met Baantjer begonnen was? Dat is iets lichtere kost. Maar De Cock was er in mijn jeugd nog niet, dan zou het Pietje Bell geworden zijn.

De uitdaging heb ik doorgegeven aan oud-collega en vriend Ad de Boer. En zie wat er gebeurde: hij begon met een boek over de vrijmaking. Had ik het niet gedacht!

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons