Bond tegen Vloeken bezorgd om 'De Luizenmoeder'

Open brief aan AVROTROS

De Luizenmoeder

De Bond tegen Vloeken heeft bezwaren tegen bepaald taalgebruik in de tv-serie 'De Luizenmoeder'. Dat zegt de organisatie in een open brief aan AVROTROS. Met name het vele vloeken wordt als kwetsend ervaren.

"In de eerste beelden van seizoen twee van De Luizenmoeder wordt de naam van Jezus namelijk meerdere keren op een vernederende en respectloze toon genoemd. Dit wordt door een groot aantal mensen als pijnlijk, onnodig en kwetsend ervaren," schrijft de Bond.

Sarcastische toon

"Stelt u zich eens voor hoe het zou zijn als de naam van de persoon waar u zielsveel van houdt, degene die u altijd kan vertrouwen, of degene die er altijd voor u is, lacherig en met een sarcastische toon in het openbaar wordt vernederd? Veel christenen zien Jezus als hun Redder, Bevrijder, hun levensdoel en hun God."

Kritiek uit christelijke hoek

Vorig jaar was er ook kritiek op de serie, met name uit christelijke hoek. Zo stoorde schrijfster en oud-leerkracht Nieske Selles zich ook al aan het gevloek in De Luizenmoeder. "Humor kan ik waarderen, maar in deze serie lijkt het of de grappen het winnen van de moraal. Daarnaast komen in de serie veel kwetsende uitspraken voor. Bijvoorbeeld over het geadopteerde meisje in de klas, over wie de juf zegt: ‘Ga maar naast dat meisje met die oogjes zitten.’ Ik dacht al snel: is dit wel een programma dat we leuk moeten vinden?”

Geen censuur

AVROTROS laat weten dat er aan de tweede reeks niets meer kan worden veranderd, omdat die al is opgenomen. De omroep denkt bovendien dat de klagers er anders over zullen denken als het reeds vrijgegeven fragmentje in zijn context wordt gezien. Verder regeren de 'wetten van de satire' en wil de omroep geen censuur vooraf.

Geschreven door:

Miriam Duijf

Redacteur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons