Bart van Houten in 'De Verandering'

'Ik was verslaafd aan drugs, medicijnen en werk'

Bart wordt als tweede kindje geboren in het gezin Van Houten. Vanwege een aangeboren afwijking brengt hij de eerste twee jaar van zijn leven grotendeels in het ziekenhuis door. Bart wordt talloze keren geopereerd. Het zijn ingrijpende operaties.

Zijn ouders hebben een eigen zaak en zijn vaak te druk om voldoende aandacht te geven aan hun zoontje in het ziekenhuis. Hij is nog maar 4 als hij voor het eerst wegloopt van huis. Als Bart wat ouder is, raakt zijn broer verslaafd aan drugs. Opnieuw is er weinig aandacht voor Bart. Hij voelt zich vaak enorm eenzaam, spijbelt regelmatig van school en brengt uren door in het casino. De relatie met zijn ouders verslechtert, en op zijn 16e wordt hij uit huis gezet.

Verslavingen

Bart leeft op straat, zwerft van coffeeshop naar coffeeshop en gaat drugs gebruiken. Hij begint een handeltje in pillen en komt in het criminele circuit terecht. Als zijn broer overlijdt aan een overdosis, beseft hij dat hij zo niet langer door kan gaan. "Het enige wat ik dacht was: ik moet mijn leven nú drastisch omgooien." Bart stopt met het gebruik van drugs, maar ontwikkelt al snel een nieuwe verslaving die alle energie uit hem trekt: een werkverslaving. Hij heeft twee fulltime banen én een parttime baan. Bart slaapt nog maar acht uur per week en houdt zichzelf op de been met medicijnen.

Uitgeput

Bart is dakloos, woont in zijn auto en is totaal uitgeput. Op een kwade dag is hij al 72 uur achtereen wakker en wordt hij aangehouden met de auto vanwege te hard rijden. Hij reed 210 op een weg waar 100 is toegestaan. Niet alleen zijn rijbewijs wordt in beslaggenomen, ook zijn auto. "Hierna ging mijn vrouw weg met onze zoon," vertelt Bart. "Toed had ik dus geen werk meer, geen vrouw, geen kind en geen auto."
Bart stort in. Hij spaart zijn medicijnen op en doet een zelfmoordpoding. Over het wonder dat dan plaatsvindt, vertelt hij in De Verandering.

Bart van Houten in 'De Verandering'

Zaterdag 2  februari, 18.11 uur, NPO 2

Geschreven door:

Miriam Duijf

Redacteur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons