Asia Bibi nog steeds vast in Pakistan

'Asia is gefrustreerd en bang'

Asia Bibi vast in Pakistan

De van godslastering vrijgesproken Asia Bibi mag Pakistan nog steeds niet verlaten, meldt Time.com. De Pakistaanse christen is overgebracht naar een nieuwe geheime locatie in de buurt van de stad Karachi, maar ze zit nog steeds vast.

Dit heeft Aman Ullah, een vriend van Asia Bibi verklaard tegenover The Associated Press. Ullah is mensenrechtenactivist en had afgelopen vrijdag telefonisch contact met Asia Bibi. "Asia is gefrustreerd en bang," aldus Aman Ullah. "Maar ze is bovenal onzeker omdat ze geen idee heeft wanneer ze eindelijk weg kan uit Pakistan."

Blasfemie

Asia Bibi werd in 2009 opgepakt en een jaar later door een rechtbank ter dood veroordeeld op beschuldiging van blasfemie. Op 31 oktober 2018 werd Asia Bibi door het hooggerechtshof vrijgesproken en werd haar doodstraf teruggedraaid. In januari 2019 boog het hooggerechtshof zich over het verzoek om deze vrijspraak te herzien. Dit verzoek werd kort na Asia Bibi's vrijspraak ingediend door radicale groeperingen, die haar alsnog gestraft wilden zien. 

Opgesloten

Asia Bibi vertelde aan Ullah dat ze samen met haar man opgesloten zit in een kamer van een huis. "De deur gaat alleen rond etenstijd open. Ze mag 's morgens en 's avonds iemand bellen. Meestal belt ze dan haar dochters," vertelt Aman Ullah. Volgens verschillende diplomaten wordt Asia 'op middellange termijn vrijgelaten'. Op dit moment kunnen ze haar veiligheid nog niet garanderen.

Extremisten

Ullah ontving diverse doodsbedreigingen van extremisten die boos zijn vanwege zijn hulp aan Asia Bibi. "In de afgelopen maanden ben ik fysiek mishandeld, schutters hebben het vuur op mijn huis geopend en verschillende religieuze radicalen hebben mijn huis aangevallen," vertelt Ullah. Hij is zelf inmiddels Pakistan ontvlucht.

Asia Bibi (54) wil graag naar Canada, waar haar dochters asiel hebben gekregen.

Geschreven door:

Miriam Duijf

Redacteur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons