Angelo Pieters in 'De Verandering'

'Ik wilde voor de trein springen'

Angelo Pieters in De Verandering

Angelo Pieters is de oudste in een gezin van vier jongens. Als klein jochie is hij erg angstig. Hij kan slecht tegen veranderingen en krijgt dan paniekaanvallen. Thuis is het vaak chaotisch, terwijl Angelo juist behoefte heeft aan veel regelmaat.

Een van zijn broertjes is zwaar gehandicapt en ligt vaak in het ziekenhuis. Een ander broertje heeft ADHD. Zijn ouders doen hun uiterste best, maar de aandacht voor Angelo schiet er vaak bij in. Ook financieel heeft het gezin het zwaar. Angelo neemt als grote broer vaak de zorgtaak op zich om zijn ouders te ontlasten.

Jeugdzorg

Als Angelo een jaar of 8 is, regelt Jeugdzorg een vakantieadres voor hem. Voor het eerst in zijn leven gaat Angelo alleen op vakantie, bij het gastgezin van Annet en haar man. “Een broodmager, angstig kind met enorme honger,” herinnert Annet zich. Vanaf dat moment komt Angelo nagenoeg iedere vakantie bij Annet, die zich met liefde over het jongetje ontfermt.

Fobie

Thuis lopen bepaalde zaken volgens Jeugdzorg te veel uit de hand. Als Angelo 12 is, worden de vier jongens uit huis geplaatst, en Angelo komt permanent bij Annet te wonen. Zijn angsten zijn inmiddels extreem geworden – hij is overal bang voor. Zo heeft hij een fobie ontwikkeld voor brandnetels en steekvliegen. Het is zo erg, dat alles wat groen is een brandnetel is, en dat alles wat vliegt, een steekvlieg is.

Occulte zaken

De eerste jaren lijkt het desondanks redelijk goed te gaan, vooral als Angelo een zeer talentvol drummer blijkt te zijn. Daar kan hij veel emotie in kwijt. Maar rond zijn 15e gaat het mis. Angelo komt in aanraking met occulte zaken. Hij houdt zich bezig met tarotkaarten, pendels, zwarte magie, voodoo en wicca. Hij krijgt last van woedeuitbarstingen en zet zich enorm af tegen gezag. Hij liegt en bedriegt, belaagt zijn pleegmoeder Annet met een mes en dreigt haar te vermoorden. Zijn gedrag wordt zo bizar, dat er voor Annet en haar man nog maar één keuze is: Angelo moet het huis uit.

Crisisopvang

Op zijn 18e komt Angelo in de crisisopvang terecht. Zijn gedrag verandert daardoor echter niet; het gaat juist van kwaad tot erger. Angelo is vaak stoned of dronken en erg agressief. Als zijn vriendin hun relatie verbreekt, is er van de stoere Angelo weinig meer over. Hij voelt zich ellendig en eenzaam en voor de zoveelste keer in de steek gelaten. “Ik had gewoon een gat in mijn hart. Teleurstellingen die ik al die jaren had meegemaakt en een slechte jeugd met onbewust bevestiging zoeken bij meisjes,” vertelt Angelo. Hij besluit een eind aan zijn leven te maken en schrijft een afscheidsbrief waarin hij zijn woede en verdriet uit. Deze plaatst hij op Facebook.

Kerk

Hij zoekt een treinstation op waar hij voor een aanstormende trein kan springen. Wonder boven wonder ziet iemand zijn Facebookbericht en wordt hij door de politie van het station geplukt.
Kort daarna nodigt een kennis hem uit om eens mee naar de kerk te gaan. Angelo is die ochtend stoned. In zijn grote rode boots, lange jas en met stickers van een coffeeshop op zijn voorhoofd klapt hij mee op de muziek. Wat er dan gebeurt, is op zijn minst bijzonder te noemen.

Angelo Pieters in 'De Verandering'

Zaterdag 9 februari, 18.10 uur, NPO 2

Geschreven door:

Miriam Duijf

Redacteur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons