Afzwemmen is topsport (voor ouders)

Blog van Matthijn Buwalda

Eerder al deelde ik iets van mijn ervaringen rondom vader-zijn van een zwemleskind. Inmiddels is daar de louterende ervaring bijgekomen van het vader-zijn van een afzwemkind. Wat blijkt? Afzwemouder-zijn is pure topsport.

Je kroost is door al die zwemlessen prima voorbereid op het afzwemmen, maar als ouder word je zonder pardon in het diepe gegooid. De nauwe poort (nee, niet die waar Jezus het over had) leidt naar een trap naar boven. Op een A4’tje staat in koeienletters dat het verboden is om alcoholhoudende dranken te nuttigen op de tribune. Zorgwekkend. Blijkbaar hebben in het verleden ouders massaal naar de drank gegrepen om het afzwemmen door te komen.

De tribune zit stampvol ouders, opa’s, oma’s en andere familiaire aanhangsels die in rap tempo elkaars zuurstof zitten op te gebruiken. Ik lach beleefd naar een mevrouw voor me, die zich prompt begint uit te kleden. Ik wil nog zeggen dat ze er niks achter hoeft te zoeken en dat ik gelukkig getrouwd ben, maar zie dan dat ze laagjes kleding aanheeft. Ik kijk naar mijn eigen capuchontrui (lekker warm), en als na tien minuten de temperatuur met minstens een graad per minuut gestegen is, begrijp ik dat deze mevrouw een door de wol geverfde afzwemouder is die mij zojuist heeft gedegradeerd tot een totale beginneling. De kledingkeuze is voor een afzwemouder cruciaal, leer ik door schade en schande.

Zij zwaait ontspannen in een shirt naar haar afzwemkind, terwijl ik – bevangen door de hitte – al een minuut of drie naar de verkeerde blijk te kijken. Daar kom ik pas achter als het kindje opkijkt en totaal de andere kant op lacht, naar enthousiast terugzwaaiende ouders (in luchtige kleding).

De zwemjuffen en -meesters maken er iets leuks van en de hele meute kinderen is geslaagd. Het applaus rolt van de tribunes en de afzwemmers maken een diepe buiging. Afzwemkind heeft zijn diploma binnen en afzwemvader heeft zijn eerste les erop zitten. Nog vijf te gaan.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons