Wat te doen bij hartstilstand? 'Open Huis' leert reanimeren

Zaterdag 26 januari, 14.00 uur, NPO Radio 5

Stel, er zakt op straat of in de supermarkt iemand in elkaar. Hoe reageer je dan? "Door direct te starten met reanimeren geef je iemand met een hartstilstand een kans," zegt eerste hulp-instructeur Germa van der Wel. Ze is zaterdag te gast bij Petra de Joode in Open Huis (EO). Germa geeft live in de uitzending een reanimatiecursus aan zes mensen. 

Als iemand een hartstilstand krijgt, is het belangrijk om snel met reanimeren te beginnen. Iemand moet 112 bellen en hopelijk is er een AED in de buurt. Zo’n Automatische Externe Defibrillator kan – in veel gevallen – met een elektrische schok het hartritme herstellen als iemand een hartstilstand krijgt. “Helaas leeft er bij veel mensen een misverstand over dit appa­raat,” vertelt Germa. “Ze denken dat de AED vertelt wat je moet doen. Er klinkt inderdaad een sein: ‘Start met reanime­ren’, maar je hoort vervolgens niet hoe dat moet." 

'Leren reanimeren, het komt er vaak niet van'

"Bovendien moet iemand daar direct mee beginnen, terwijl iemand anders de AED haalt en 112 belt. Dus zo veel mogelijk mensen moeten weten wat er in zo’n situ­atie moet gebeuren,” legt Germa uit. Veel mensen lopen rond met de gedachte een reanimatiecursus te volgen, maar het komt er gewoon niet van. “350 keer per week krijgt iemand in Nederland buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Het kan dus zomaar gebeuren dat je daar een keer bij bent.”

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Germa van der Wel leert reanimeren
Eerste hulp-instructeur Germa van der Wel laat een Automatische Externe Defibrillator (AED) zien.

Sommige cursisten van Germa kunnen daarover meepraten. “Je weet niet of het slachtoffer het had gered als ze wel hadden gereanimeerd, maar één ding is ze­ker: als je niets doet, overlijdt die persoon sowieso.”

Je hebt dus eigenlijk niets te verliezen?
“Precies. Door meteen te beginnen met reanimeren, binnen zes minuten gevolgd door een schok met de AED, geef je iemand een kans. 49 procent van de mensen met een hartstilstand heeft een ‘schokbaar’ ritme, dat wil zeggen dat het ritme te reset­ten is. Mensen denken vaak dat ze iets fout gedaan hebben als het slachtoffer na het reanimeren toch overlijdt. Dat hoeft echt niet. Vaak heeft een lichaam te veel schade opgelopen. Het enige wat je als omstander kunt doen, is iemand een kans geven.”

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Petra de Joode
Petra de Joode presenteert een aflevering van 'Open Huis' die in het teken staat van reanimeren.

Heb je zelf ‘echte’ reanimaties moeten doen?
“Ja, en de eerste herinner ik me goed. Het was vijf jaar geleden toen ik een mevrouw moest reanimeren. Zo’n warm lichaam voelt dan toch heel anders dan een pop, en ze had de leeftijd van mijn moeder. Dat was confronterend," vertelt Germa. De man van het slachtoffer stond ernaast, in het volste vertrouwen dat het wel goed zou komen. "Dat gebeurde ook, maar ik heb het er later nog wel met hem over gehad."

Het enige wat je als omstander kunt doen, is iemand een kans geven

"Bij mijn tweede reanimatie ging het om een meneer, die helaas wel is overleden. Het waren heftige ervaringen, waarover ik sa­men met Emmy te Rietstap het boek Help, ik heb gereanimeerd heb geschreven.”

Waar kun je zo’n reanimatiecursus volgen?
“Vaak kan dat het beste via de Hartstich­ting, die reanimatiepartner is van veel plaatselijke EHBO­-verenigingen. Die cur­sussen zijn er al vanaf 35 euro en worden in veel gevallen vergoed door de zorgverze­kering.”

'Open Huis' leert reanimeren

Zaterdag 26 januari, 14.00 uur, NPO Radio 5

Beeld: Shutterstock, Jeannette Bouwmeester en Willem Jan de Bruin 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons