Twee vragen aan Tijs over het lidmaatschap van de EO

Blog van Tijs van den Brink

Tijs van den Brink

Ik kreeg een mailtje van de afdeling communicatie, voor een ledenwerfcampagne: of ik even wilde laten weten waarom ik lid ben van de EO. En of ik ook even wilde opschrijven wat de EO de komende jaren moet blijven vertellen.

Ik schrik altijd van dit soort mailtjes. Niet omdat die collega’s niet aardig zijn – integendeel – maar omdat het mij dwingt bij mezelf naar binnen te kijken. Waarom zit ik hier ook alweer?

Het eerlijke antwoord op de vraag waarom ik lid ben, is namelijk dat ik ergens in mijn puberteit lid ben geworden. En als je eenmaal lid bent, en je doet niks, behalve betalen, dan blijf je lid.

U hebt zeer gelijk, dat is een magere motivatie. Waarom blijf ik elk jaar betalen? Ik dwing mezelf een kwartiertje na te denken. En dan weet ik het weer: omdat ik het belangrijk vind dat christenen meedoen in het publieke debat. Ik vind het zeer de moeite waard dat mensen die zich laten inspireren door de Bijbel, meepraten over wat Goed Leven is.

Eerlijk gezegd ging dit nog wel. Die andere vraag, over wat de EO de komende jaren moet blijven vertellen, vond ik lastiger. Ik ben niet zo van het moeten, en persoonlijk ben ik ook meer van het vragen stellen dan van het vertellen hoe het zit. Ik hoop dan ook dat de EO lastige vragen blijft stellen aan de samenleving: zou er echt niks meer zijn tussen hemel en aarde? En: als we het toch best vaak met elkaar eens zijn, bijvoorbeeld dat leven te verkiezen is boven dood, zou er dan toch niet zoiets bestaan als objectief goed, of objectief kwaad? En waar komt dat dan vandaan?

Maar vragen stellen, dat was niet de bedoeling. Nee, wat moet de EO de komende jaren vertellen, Tijs?

Oké, oké... Weer een kwartier nadenken. Ik zou graag willen dat de EO de komende jaren blijft vertellen dat God bestaat. Ook als je dat niet altijd ziet of voelt. En dat Hij om ons geeft. Ook als je dat niet ziet of voelt. En dat we daarom niet bang hoeven te zijn. Eigenlijk nergens voor.

‘Da’s veel te lang, Tijs!’

Nou ja. Dan weet u hoe het zo gekomen is als u die campagne ziet langskomen...

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons