Teus Dorrepaal in ‘Onderweg’ over Nashville-verklaring

‘Ik begrijp waar het vandaan komt’

in Mediatips

De Nashville-verklaring riep bij hem zowel boosheid als herkenning op. Teus Dorrepaal, CDA-statenlid in Friesland: “Die boosheid richt zich misschien nog meer op mijzelf dan op de mensen die het hebben ondertekend. Ik begrijp waar het vandaan komt.”

Dorrepaal is zaterdag te gast in EO-programma Onderweg op NPO Radio 5. Hij gaat met Elsbeth Gruteke in gesprek over zijn roman Praat er maar niet over. Een leven van verwerping en aanvaarding. In dit deels autobiografische boek beschrijft hij de worsteling van een homoseksuele jongen, Mart, die opgroeit in een bevindelijk-gereformeerd milieu.

‘Boosheid en herkenning’

Elsbeth Gruteke begint met de vraag wat de Nashville-verklaring bij Teus oproept. “Boosheid en herkenning,” antwoordt hij. “Ik ga naar kerkdiensten van deze groepen. De rijke Christus en de arme zondaar – zoals die in deze kringen worden voorgesteld – is een belangrijk thema voor me.” Tegelijkertijd roept de verklaring boosheid bij hem op. “Die boosheid richt zich misschien nog meer op mijzelf dan op de mensen die het ondertekend hebben. Ik ben door deze attitude mede gevormd of misvormd.”

Liefde als rode draad

Het document roept ook vragen op bij het Friese statenlid. “Het spreekt over seksuele aantrekkingskracht, maar dat is een versmalling van wat ik beleef. Ik beleef liefde. En liefde is een rode draad in de Bijbel. Ik snap niet dat de liefde tussen man en vrouw een geschenk van de Here is, terwijl de liefde die ik voel niet van Hem is, maar zelfs van de vijand, de duivel. De Nashville-verklaring zegt ook dat mensen die homoseksualiteit goedkeuren net zo zondig zijn. Mijn ouders hebben met mij een leven in harmonie opgebouwd…” Geëmotioneerd: “Eigenlijk zegt dit document dat je dat als ouders niet mag doen. Voor mij is het allemaal extra pijnlijk, omdat ik zo graag bij die kerk wil horen. Ik zit in die belijdenis. En dan word je van achteren aangevallen.”

‘Verboden voor homo’s’

Aan het eind van het interview vertelt Teus dat hij heeft overwogen om zondag naar een christelijke gereformeerde kerk in Friesland te gaan waarvan de predikant de verklaring heeft ondertekend. “Om met een groot bord met daarop ‘Verboden voor homo’s’ voor de deur te gaan staan. Ik wil zeggen: ‘Laat die kerkdeuren geen muren zijn. Gooi ze open.’ Het geloof moet jaloersmakend zijn en daarbinnen moet je pastoraal werken.”

Wat hij homoseksuele jongeren in reformatorische kerken adviseert? “Het klinkt misschien een beetje vroom, maar lees de eerste veertien verzen van Psalm 139. We zijn allemaal door Hem geschapen. Hij is overal, ter bescherming. Hij wil je overal dragen. Binnen die weg moet je je eigen weg zien te vinden. Niet zo van: wees jezelf en leef je maar uit, maar net als Petrus in Lukas 22 vers 61: met je ogen op Jezus gericht. Hij keert zich altijd naar je toe.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons