Strijder al-Shabaab krijgt spijt van terreur in 'Lost Warrior'

Kunnen Mohammed en Fathi een nieuwe toekomst opbouwen?

in Mediatips

Mohammed is nog jong als al-Shabaab hem rekruteert. Jaren later krijgt hij spijt en wil hij weg uit Somalië, waar hij ondergedoken zit. In de documentaire Lost Warrior (EO) een portret van de spijtoptant. Lukt het hem om naar Engeland te vertrekken, waar zijn vrouw en zoontje wonen?

Helaas kan Mohammed niet zomaar afreizen naar Engeland. Hij houdt zich zonder papieren verborgen in Mogadishu, in de hoop dat al-Shabaab hem niet op het spoor komt en vermoordt. Maar hoe kwam hij in de greep van extremistische moslims? De documentaire Lost Warrior vertelt het levensverhaal van Mohammed, die pas drie jaar oud is als hij vanuit Somalië zonder ouders naar Engeland worddt gestuurd. Zij hoopten dat hij daar een beter leven zou krijgen. 

Mohammed radicaliseert

Als tiener komt hij terecht in het criminele circuit en tijdens zijn gevangenisstraf radicaliseert hij. Mohammed wordt uitgewezen naar Somalië, waar hij zich aansluit bij terreurorganisatie al-Shabaab. Als Mohammed beseft dat al-Shabaab geen vrijheidsbeweging maar een terreurorganisatie is, besluit hij te ontsnappen. 

(Tekst loopt door onder de foto.)

Lost Warriors Fathi
Fathi

Zwanger

Hij duikt onder in Mogadishu, waar hij Fathi ontmoet. Ze trouwen en als Fathi naar Londen vertrekt, is ze zwanger van hun kind. In Lost Warrior zien we hoe het jonge stel vecht om met elkaar herenigd te worden en met hun zoontje een toekomst op te bouwen. Dat valt niet mee, omdat Mohammed vrijwel stateloos is en culturele en religieuze regels zijn vertrek in de weg staan. 

2Doc: Lost Warrior

Woensdag 30 januari, 23.10 uur, NPO 2

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons