Strijdbare Chinese dominee waarschuwt president Xi Jinpin

'Voor Xi Jinping is er maar één uitweg: het geloof in Jezus'

in Christelijk Nieuws

De Chinese predikant Wang Yi noemde in een preek eind vorig jaar zijn eigen president een zondaar. Ook riep hij zijn gemeenteleden op niet bang te zijn voor geloofsvervolging. De Early Rain Covenant Church meldt op Facebook dat hij begin december door de Chinese overheid gevangen is genomen en dat hij nog steeds strijdbaar is voor het evangelie.

Ook al is de prijs hoog, Wang wil Jezus gehoorzamen. "We moeten niet bang zijn voor vervolging. Het is een zegen van God," hield hij zijn gemeente voor. Ook waarschuwde hij president Xi Jinping: “Als we het over onze president hebben, dan verklaren wij dat hij een zondaar is. De regering waar hij leiding aan geeft, heeft ernstig tegen God gezondigd, want zij vervolgt de kerk van de Heer Jezus Christus. Maar er is nog steeds een uitweg voor verkeerde mensen zoals hij, en dat is het kruis van onze Heer Jezus Christus.”

Openlijk aanwezig

In tegenstelling tot veel andere niet-geregistreerde kerken, is de gemeente waar Wang voorganger is – de Early Rain Covenant Church – niet ondergronds gegaan. De South China Morning Post meldt dat deze kerk openlijk samenkomt, preken online zet, straatevangelisatie doet en onder andere een eigen basisschool runt.

Opgepakt en gevangengezet

Vorig jaar is Wang, net als een aantal van zijn gemeenteleden, meerdere keren opgepakt, geïntimideerd en in elkaar geslagen. Op 9 december werd dominee Wang opnieuw door de Chinese overheid opgepakt. Omdat hij er nu van wordt beschuldigd dat hij anderen aanzet de staatsmacht te ondermijnen, is hij nog altijd niet vrijgelaten. Hij zit op een onbekende locatie gevangen. Wang kan veroordeeld worden tot een gevangenisstraf van vijf tot vijftien jaar

brief aan de gemeente

Anderhalve week voordat Wang werd opgepakt, schreef hij een brief aan zijn gemeente. Deze moest voorgelezen worden voor het geval hij langer dan 48 uur gevangen zou zitten. Hij schrijft dat hij bij gevangenschap zijn persoonlijke gevangeniswerk zal beginnen. Als hij weer vrij is, zal hij met nog meer moed preken. Hij verlangt ernaar dat God hem verandert in een prediker die "de wereld op zijn kop zal zetten".

Voordat hij voorganger werd, was Wang mensenrechtenactivist en grondwetgeleerde. In 2006 ontmoette hij president George W. Bush in het Witte Huis. 

Volg de ontwikkelingen van deze kerk op hun Facebookpagina.

Bekijk hier de preek van Wang

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons