SGP'er Van der Staaij reageert op ophef Nashville-verklaring

Handtekening onder verklaring verraste hem zelf ook

in Christelijk Nieuws
Nashville-verklaring: Van der Staaij reageert op ophef

De handtekening van Kees van der Staaij onder de Nashville-verklaring was geen bewuste actie. Dat liet de SGP-leider gisteren weten in het radioprogramma Dit is de Dag. Dit weekend zorgde de Nashville-verklaring over homoseksualiteit en transgenderisme voor veel ophef binnen en buiten christelijk Nederland.

In januari 2018 kreeg Van der Staaij de oorspronkelijke versie van de Nashville-verklaring via de mail toegestuurd, met de vraag: zou het een idee zijn om dit ook in het Nederlands te vertalen? “Daar heb ik positief op gereageerd,” blikte de SGP-voorman maandagavond terug bij Dit is de Dag op NPO Radio 1. “Ik kon me in de strekking van de verklaring vinden en ik zag Bijbelse noties terug waar ik mij in herken.” Dat deze positieve reactie door de initiatiefnemers van de verklaring is opgevat als een handtekening, verraste Van der Staaij zelf ook. “Ik zag het statement vooral als een middel om predikanten met elkaar in contact te brengen.”

Bij Eva Jinek vulde hij diezelfde avond aan: “Als ik die verklaring afgelopen week weer had gekregen met de vraag: ‘Wil je dat als politicus ondertekenen?’ – dan had ik gezegd: ‘Dit vind ik meer iets voor theologen en voorgangers.’ Ik kies liever mijn eigen woorden.” Toch neemt de SGP’er geen afstand van zijn ondertekening: “Omdat mijn mail destijds zo is opgevat, vind ik het flauw om er nu van weg te lopen.”

Reformatorische homo’s

In de radio-uitzending komen ook criticasters aan het woord. Een van hen is Herman van Wijngaarden, initiatiefnemer van de orthodox-christelijke stichting Hart van Homo’s. Ook hem is gevraagd de Nashville-verklaring te ondertekenen. “O nee, alsjeblieft niet. Laat ons dit bespaard blijven,” was zijn eerste reactie toen hij het las. “Hier doe je reformatorische homo’s pijn mee. Een collega van mij sprak vandaag een docent die veel jongeren begeleidt die nog in de kast zitten. Hij zei letterlijk: ‘Dit is een zwarte dag. Ik loop maanden mee met deze jongeren. Stap voor stap probeer ik ze te laten ontdekken dat ze hun homo-zijn niet moeten wegmoffelen. Hoe leg ik ze dit uit? Ik ben weer terug bij af.’”

Ik ben bang dat de LHBTI’ers hier weer de klappen krijgen

Ook John Lapré, christelijke auteur en homo, laat in de uitzending weten dat hij enorm veel moeite heeft met de verklaring. “Wat je nu ziet gebeuren, is dat er verharding optreedt. Is dat soms wat we met elkaar willen bereiken? Ik ben bang dat de LHBTI’ers hier weer de klappen krijgen. Zij worstelen zich soms een slag in de rondte. En nu moeten ze opnieuw een weg vinden met een verklaring die is opgesteld door mannenbroeders die het allemaal zo goed weten.”

OM onderzoekt Nashville-verklaring

Inmiddels is er door diverse partijen aangifte gedaan tegen Kees van der Staaij en doet het Openbaar Ministerie onderzoek naar de Verklaring van Nashville. "Jammer dat het op die manier een vervolg krijgt," zo reageerde Van der Staaij bij Dit is de Dag. "Ik snap de boosheid, maar ik vind het ook verbazingwekkend dat de christelijke noties als iets crimineels worden gezien. Mogen wij nog vinden wat we altijd gevonden hebben? Dat je gelijk naar het OM loopt, vind ik een zwaktebod.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons