Ruim 500 Pakistaanse imams nemen het op voor Asia Bibi

‘In 2019 moet sektarisch geweld in Pakistan verdwijnen’

in Christelijk Nieuws

Meer dan 500 Pakistaanse imams hebben zondag een verklaring tegen terrorisme ondertekend, meldt nieuwssite Faithwire. Ook spraken zij zich uit over Asia Bibi.

De zogenaamde Islamabad-verklaring werd op 6 januari tijdens de Seerat-e-Rehmat-ul-Alameen (SAW)-conferentie ondertekend. Met deze verklaring doen de geestelijken een oproep tot verdraagzaamheid. Volgens The International News zijn dit soort resoluties altijd een belangrijk middel geweest om de vrede in Pakistan te bewaren.

Godsdienstvrijheid

De verklaring onderstreept dat het doden van onschuldige mensen tegen de leer van de islam ingaat. "Het geloof kan daarbij nooit als voorwendsel worden gebruikt." Ook stelt de verklaring dat niemand, moslim of niet-moslim, zonder uitspraak van de rechtbank ter dood veroordeeld kan worden. “Het is de verantwoordelijkheid van de Pakistaanse overheid het leven en de eigendommen van niet-moslims te beschermen. Gelovigen van alle godsdiensten hebben het grondwettelijke recht om volgens hun culturele en religieuze normen te leven.”

'Geweld moet stoppen'

De imams willen dat terrorisme en sektarisch geweld nog dit jaar uit Pakistan verdwijnen. Ze zijn voorstander van een volledig verbod op haatdragende publicaties. Een grondige controle op websites en hyperlinks moet de verspreiding van haatdragende inhoud tegengaan.

Asia Bibi

Volgens Asianews bevat het document ook een verwijzing naar Asia Bibi. Zij werd in oktober 2018 na negen jaar gevangenisstraf vrijgesproken van godslastering. Radicale moslims eisten een herziening van haar vrijspraak. Het Hooggerechtshof zou met voorrang een hoorzitting moeten houden over de aanklacht tegen Asia Bibi.

Beeld: Shutterstock

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons