Ranglijst Christenvervolging 2019

1 op de 9 christenen wordt vervolgd

Christenvervolging neemt in ernst en omvang toe. Stond de teller van het aantal landen waar zware vervolging plaatsvindt vorig jaar op 58, dit jaar is dit aantal 73. Dat blijkt uit de Ranglijst Christenvervolging die Open Doors vandaag publiceert.

"We schatten dat nu één op de negen christenen wordt vervolgd,” zegt Open Doors-directeur Maarten Dees. Twee jaar geleden was dat nog één op de elf. In de 50 landen op de Ranglijst Christenvervolging worden in totaal meer dan 245 miljoen christenen vervolgd om hun geloof.

Oprukkende radicale islam

Dees ziet drie opvallende trends die daaraan bijdragen. “De eerste is dat er in veel landen steeds meer controle komt op religie. Godsdienst wordt als gevaarlijk beschouwd voor de nationale of persoonlijke belangen van de leider. Je ziet dit het sterkst in Noord-Korea, maar ook in China en Rusland.”
Een tweede reden is het feit dat ultranationalistische regeringen het christendom aan banden leggen. Dees: “Dat zie je bijvoorbeeld in India: een echte Indiër is een hindoe, wat betekent dat er voor christenen heel weinig ruimte is.”
De derde reden is volgens Dees de oprukkende radicale islam in de sub-Sahara. “Aan IS gelieerde organisaties als Boko Haram krijgen daar steeds meer voet aan de grond en maken heel veel slachtoffers. Dat zie je vooral in Nigeria, maar ook in Somalië, Ethiopië en Kenia.”

Noord-Korea op 1

Minder verbazingwekkend is dat Noord-Korea voor de achttiende keer op nummer 1 staat. Biedt de ontmoeting tussen Trump en Kim Jong Un van onlangs hoop?
“Vooralsnog zien we daar niets van als het gaat om vrijheid voor christenen. Maar het feit dat leiders met elkaar in gesprek zijn, is natuurlijk hoopgevend. Christenen in Noord-Korea vragen ons voortdurend te blijven bidden voor de hereniging van Noord- en Zuid-Korea."

Er staat geen enkel Europees land op de lijst. Is dat een kwestie van tijd?
“We zien dat vluchtelingen in asielzoekerscentra gediscrimineerd worden, dus we weten dat dit soort patronen ook naar Europa toekomen. Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dit nog niet op een niveau is dat Europese landen op deze lijst zouden moeten komen. Tegelijkertijd is christenvervolging als het kanariepietje in de kolenmijn. Als het begint, moet je je hart vasthouden. Want het gaat om fundamentele rechten als vrijheid van meningsuiting en vrijheid van godsdienst die in het gedrang komen. In die zin zijn we alert op dingen die zich ook in Europa afspelen.”

Effect van de Ranglijst Christenvervolging

Open Doors brengt al jarenlang jaarlijks de Ranglijst Christenvervolging uit. Wat is het effect?
“De lijst wordt in vrijwel alle media serieus genomen. Ook landen die op de lijst staan, protesteren er soms tegen en dat betekent toch dat de lijst effect heeft. En omdat we onze methode steeds verder professionaliseren, is het inmiddels een ranglijst met autoriteit. Bovendien, deze lijst is niet alleen een zaak voor christenen, maar voor iedereen, juist omdat het om zulke fundamentele dingen gaat. Dat proberen we wereldwijd aan de orde te stellen en we hebben stellig de indruk dat dit ook gezien en gehoord wordt.”

De vraag hoe breed je vervolging definieert, maakt nogal uit voor de hoogte van de cijfers. Wat kunt u daar rond dit onderzoek over zeggen?
“We hebben het onderzoek in zes categorieën ingedeeld, waarbij er vijf zijn waarbij mensen worden verdrukt, en één categorie waarbij mensen fysiek bedreigd of vermoord worden. De eerste vijf gaan over bijvoorbeeld de persoonlijke omstandigheden, de publieke ruimte en het werk. We proberen al die onderdelen van het leven te onderzoeken met gerichte vragen. Het cijfer dat uit al die categorieën naar boven komt, vormt samen het totaal. Sommige landen scoren dan hoog op het gebied van geweld, terwijl in een ander land het openbare leven voor christenen vrijwel onmogelijk is.”

Beeld: Shutterstock (hoofdbeeld) en Open Doors

Geschreven door:

Mirjam Hollebrandse

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons