Radiopresentator Angelique Houtveen in 'De Kist’

‘Ik wil mensen met muziek helpen te gaan huilen’

in Mediatips

Hoewel radiopresentator Angelique Houtveen nog jong is, weet ze al precies hoe haar begrafenis er uit moet zien. Ook haar muziekwensen liggen al vast. Wat ze met haar uitvaart wil bereiken en waarom ze hierover heeft nagedacht, vertelt ze in het programma De Kist.

Nee, de doodskist die op de oranje Fiat van presentaor Kefah Allush ligt, mag beslist haar huis niet binnenkomen. De moeder van Angelique appte haar daarover. Ze zou daarmee de dood in huis halen. Zij ziet dat anders, maar volgt het advies wel op. De kist blijft buiten, en binnen vertelt Angelique haar levensverhaal.

Auto-immuun ziekte

Als Angelique 9 is, blijkt ze de auto-immuun ziekte ITP te hebben. “Je bloed stolt dan niet goed en bij mij stolde mijn bloed heel slecht. Een externe bloeding is wel te stelpen, maar bij een interne bloeding zou ik doodbloeden.” Omdat het risico te groot is dat Angelique iets oploopt, moet ze meteen stoppen met turnen, jazzballet en andere activiteiten. Ze zit veel thuis, doet spelletjes en luistert muziek.

'Een nieuwe insult kan fataal zijn'

Jaren later blijkt dat Angelique een cavernoom, een zeldzame vaatmisvorming, in haar hoofd heeft. “Dat is een soort bloedcluster. Als er te snel bloed doorheen gaat, krijg je een soort aanval.” Terwijl ze naast haar toenmalige vriend in bed ligt, krijgt ze zeven insults. “Ik werd wakker in het ziekenhuis en had geen idee wat er was gebeurd.” Drie jaar lang moet ze aan zware medicijnen, die ook hevige bijwerkingen hebben. Omdat ze er heel suf van wordt, besluit ze deze – tegen het advies van de neuroloog in – niet meer te gebruiken. Ze is nu ook niet meer onder behandeling voor deze aandoening en is zich van de risico’s bewust. Een nieuwe insult kan fataal zijn.

De uitvaart van Angelique Houtveen

 “Ik ben niet bang voor de dood,” vertelt ze. Haar wensen voor haar begrafenis zijn al vastgelegd. “Omdat muziek zo belangrijk is in mijn leven, wil ik niet dat er iets wordt gedraaid waar ik niets mee heb.” Als ze Kefah vertelt welke muziek er gedraaid moet worden, blijkt dat ze haar uitvaart als het ware gecomponeerd heeft. “Het eerste lied dat gespeeld moet worden, is Bridge over troubled water, in een uitvoering van Aretha Franklin. Het lied mag als tranentrekker werken: “Ik wil mensen met de muziek helpen te gaan huilen. Ze mogen alles laten stromen.” Als ze Kefah een stukje laat horen, gaat ze er helemaal in op en zitten haar tranen hoog. “Dan volgt Fantasy van Earth, Wind and Fire. Het voelt vrolijk, het voelt voor mij als de dood.”

“Waarom zie je het als jouw verantwoordelijkheid mensen op je een begrafenis een emotionele tocht te laten maken?” vraagt Kefah haar. Het is een vraag die haar overvalt. Na een korte stilte antwoordt ze: “Misschien omdat ik zelf zo veel moeite heb om op die plaats van emotie te komen.”

De Kist

Zondag 20 januari, 23.45 uur, NPO 2

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons