Podcast ‘De Eerste Zin’ met Hay van den Munckhof

‘Alya’ gaat over de reis van een talentvol meisje uit de 9e eeuw

De achtste aflevering van ‘De Eerste Zin’ staat in het teken van ‘Alya’, het boek van schrijver Hay van den Munckhof.

Jarenlang werkte Hay van den Munckhof als leraar op een basisschool. Nu is hij met pensioen en doet hij wat hij al die tijd als leerkracht ook graag deed: verhalen vertellen. Niet voor een klas, maar schrijvend achter zijn bureau.

Historische roman

Hoewel Hay erg geïnteresseerd is in fantasy, besloot hij toch de geschiedenis in te duiken. “Ik heb 42 jaar voor de klas gestaan en veel verhalen verteld, bedacht en voorgelezen. Zeker geschiedenisverhalen zijn voor de jeugd altijd spannend. Daarom wist ik toen ik dit boek ging maken, al snel dat het een historische roman zou moeten worden. Je kunt er meer invulling aan geven.”

Alya heeft een enorme talenkennis

Zo ontstond het boek Alya, dat gaat over een 14-jarig meisje dat leeft in het islamitische Cordoba van de 9e eeuw. Alya heeft een enorme talenkennis, en daarom wordt ze door haar vader, emir Abd al-Ramman II, naar Navarra gestuurd om te tolken. Haar reis voert haar dwars door Europa, en Alya belandt zelfs in het Nederlandse Rijnsburg.

Voor jong en oud

Hay wilde eigenlijk een boek voor tieners schrijven, maar het liep anders. “De marketingmensen bij de uitgeverij zeiden dat het zogenaamde young-adultgenre een lastig genre is. Bovendien dachten ze dat het boek ook door volwassenen gelezen ging worden.” En zo werd het een historische roman – voor volwassenen én jongeren. “Het was ook wel mijn opzet om een boek te schrijven dat van jong tot oud gelezen zou worden."

Podcast 'Alya' van Hay van den Munckhof

Benieuwd naar de rest van het verhaal? Beluister hier de podcast:

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons