Over weerbaarheid gesproken…

Blog van Tijs van den Brink

“Hallo! Jij wilde me met je griephoofd even in m’n gezicht niezen? Nou, hier ben ik dan!” Ineens staan we oog in oog, Frans en ik. We kennen elkaar nauwelijks, ja, van internet een beetje. En juist daar kregen we het aan de stok.

Onlangs schreef ik in Visie een column over weerbaarheid. Ik vind dat homo’s, christenen, vrouwen, moslims en andere groepen die af en toe in de verdrukking zitten, niet te snel in de gordijnen moeten klimmen. Als je weerbaar bent, hoef je je niet overal over op te winden. Dan laat je af en toe ook eens wat lopen, was mijn betoog.

Die column viel niet bij iedereen goed, to put it mildly. Ik kreeg heel veel reacties. Of ik wel wist wat al die groepen moesten meemaken! En als je daar je schouders over ophaalt, over dat onrecht, dan houdt het dus nooit op!

Frans, zelf homo, twitterde dat mijn column hem boos maakte. Hoe haalde ik het als ‘witte heteroman’ in m’n hoofd om zo’n advies te geven! Hij was wat grieperig, maar wilde me ondanks dat graag even in het gezicht niezen...

En dus ging ik vorige week bij hem langs. De griep was gelukkig voorbij, en de drang om me in het gezicht te niezen eigenlijk ook wel.
Frans bleek een alleraardigste jongeman, veel sympathieker dan je op grond van zo’n griephoofd-quote zou vermoeden. We voerden een prima gesprek (dit voorjaar te zien in het tv-programma NieuwLicht). Hij benadrukte dat hij van mening is dat je je nooit bij onrecht moet neerleggen. En dat mijn column daar wel toe opriep: tot zwijgen, tot wegkijken.

Ik kan me voorstellen dat hij m’n column zo gelezen heeft, maar zo was hij niet bedoeld. Onrecht hoef je niet te slikken. Daar mag en moet je je soms tegen verzetten.

Maar niet alles is meteen onrecht. Een slechte grap laten passeren, is niet meteen wegkijken. Als je jezelf ontzettend opwindt over een slechte grap (of over een slechte column), maak je de grap en de column misschien ook groter. Dan heeft de grappenmaker of columnist lol en zit jij met je woede. Dat kan toch niet de bedoeling zijn...

“Niet meer boos worden over m’n columns, Frans!”
“Geen slechte columns meer schrijven, Tijs!”

Zonder in m’n gezicht te zijn geniest, vertrok ik weer...

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons