Onenigheid over 1,5 miljoen euro aan muntjes uit de Trevifontein

Voor de armen of voor de infrastructuur?

in Christelijk Nieuws

Veel mensen weten het niet, maar jaarlijks wordt er zo’n 1,5 miljoen euro uit de Trevifontein in Rome gevist. De munten gaan al jaren naar kerkelijke goede doelen, maar de burgemeester van de stad, Virginia Raggi, wil hier een einde aan maken. Zij wil de vangst gebruiken voor de gebrekkige infrastructuur van de stad. De katholieke kerk is nu boos op haar, schrijft de Belgische site Het Laatste Nieuws.

Wereldberoemd is de Trevifontein in Rome. Niet in de laatste plaats vanwege de mythe eromheen. Wie namelijk met zijn rug naar de fontein staat en met gesloten ogen een munt over de linkerschouder in het water gooit, zal ooit terugkeren naar Rome. Wie twee munten gooit, zal zijn of haar geliefde ontmoeten in de stad en drie munten zijn goed voor een huwelijk – of juist een scheiding. Massa’s goedgelovige toeristen doen dan ook een gooi in de fontein.

Hulp aan de armen

Het levert jaarlijks zo’n 1,5 miljoen euro op, geld dat Caritas – de liefdadigheidsorganisatie van de katholieke kerk – goed kan gebruiken om de armen te helpen. Maar burgemeester Virginia Raggi besteedt het geld liever aan de infrastructuur van de stad. Ze kreeg daarvoor goedkeuring van de gemeenteraad.
“Die hadden we niet zien aankomen," laat Benoni Ambarus, directeur van Caritas, aan Het Laatste Nieuws weten. Hij hoopt nog altijd dat het niet definitief is.

Beeld: Shutterstock

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons