'Nothing is forgiven': Zineb overleefde aanslag 'Charlie Hebdo'

Donderdag, 23.55 uur, NPO 2

in Mediatips

In de documentaire Nothing is forgiven, die de EO donderdagavond uitzendt, ontmoeten we de best beveiligde vrouw van Frankrijk. Zineb El Rhazoui was op 7 januari 2015 niet op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo, toen daar een bloedige aanslag werd gepleegd.

Na de aanslagen in Parijs in 2015 komt Zineb plots wereldwijd in de schijnwerpers te staan. In Nothing is forgiven ontmoeten we de redacteur die vier jaar geleden de dans ontsprong, omdat ze niet aanwezig was op de redactie van Charlie Hebdo toen gewapende moslimextremisten daar binnendrongen. Zineb, die op het moment van de aanslag op vakantie was, had in de jaren voor de aanslag juist een nieuw bestaan in Frankrijk opgebouwd, nadat ze haar thuisland Marokko was ontvlucht. In Parijs kon ze voor het eerst in haar carrière in volledige vrijheid werken.

(Tekst loopt door onder de foto.)

Nothing is forgiven

'Straks met babyzitje in gepantserde auto?'

Op 7 januari 2015 slaat de terreur genadeloos toe. Zineb is zelf toevallig op vakantie, maar verliest vele collega’s en vrienden. "Als je een ramp overleeft, voel je je schuldig,” zegt ze in deze documentaire uit 2017. “Waarom leef ik, terwijl al die anderen dood zijn?” Maar ook voor Zineb, en het kindje dat ze verwacht, zijn de consequenties groot. Sinds de aanslag wordt ze omringd door bodyguards. “Zit ik straks met een babyzitje in een gepantserde auto?” 

We zijn in oorlog met een ideologie; die bestrijd je niet met wapens

Terwijl Zineb voortdurend beveiligd moet worden, blijft ze kritiek leveren op moslimfundamentalisten. Toch heeft ze ook haar twijfels bij de westerse bombardementen in het Midden-Oosten. “We zijn in oorlog met een ideologie. Die bestrijd je niet met wapens, maar met verlichting en kennis,” zegt ze in de documentaire van de Belgische filmmakers Guillaume Vandenberghe en Vincent Coen. Zij ontmoeten Zineb al in 2011 en zullen haar uiteindelijk meer dan vijf jaar volgen. 

2Doc: Nothing is forgiven

Donderdag 3 januari, 23.55 uur, NPO 2

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons