Nieuwe sneeuwaflevering 'Rail Away' vanuit de Franse Alpen

Vrijdag 18 januari, 19.50 uur, NPO 2

in Mediatips

Een week na de jubileumuitzending vanuit de Zwitserse Alpen neemt Rail Away de kijker mee naar de Franse sneeuw. In deze aflevering doorkruist de reiziger de regio Savoie Mont-Blanc. Startpunt is de de levendige provinciestad Annecy, ook wel het ‘Venetië van de Alpen’ genoemd.

Annecy is behalve voor regionale treinen ook een belangrijk station op de routes naar de grote Franse steden, zoals Parijs en Lyon. Wij stappen op de trein naar het oosten, richting het MontoBlancmassief. Het eerste deel reizen we met de SNCF, de Franse Spoorwegen.

Tandradbaantje naar station Bellevue

Daarna stappen we in StoGervaisolesoBains over op de Tramway du Mont-Blanc. Met dit kleine tandradbaantje rijden we naar het hooggelegen stationnetje Bellevue. Maar door de overdadige sneeuwval van de afgelopen dagen is het de vraag hoe ver we vandaag kunnen komen.

(Tekst loopt door onder de foto.) 

In 1904 werden de eerste meters van de tandradbaan aangelegd.Bijna tien jaar later bereikten de eerste passagiers met dit bergbaantje de top. Nu eindigt de trip bij station Bellevue op 1800 meter hoogte. Verder reizen gaat niet: het spoor gaat schuil onder een dikke laag sneeuw. Pas in de zomermaanden kan er worden doorgereisd tot de top, de Nid d’Aigle.

Trein maakte bergwereld toegankelijk

De Mont-Blanc had trouwens lang de bijnaam 'Montagne Maudite', de vervloekte berg. Eeuwenlang werd de bergwereld als erg gevaarlijk gezien. Onder meer door de komst van de trein is er voor velen een hele nieuwe wereld opengegaan. Mensen trekken nu steeds opnieuw naar de hellingen rond de Mont-Blanc om te genieten van de prachtige bergwereld.

'Rail Away' in de Franse sneeuw

Vorige week kwam de 200e aflevering van Rail Away vanuit de Zwitserse Alpen. De jubileumreis eindigde op de bergflanken rond de Matterhorn. Een week later maakt ook de 201e aflevering duidelijk waarom de trein zo'n geschikt vervoermiddel is in de bergen. De reis gaat van Annecy naar St. Gervais-les-Bains, waar we met de Tramway du Mont-Blanc naar boven rijden.

Vrijdag 18 januari, 19.50 uur, NPO 2

Beeld: Gerben van Ommen

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons