Nashville-verklaring: 'Als wilde honden zich op elkaar storten'

Wonden likken na Nashville-verklaring

Het zijn fascinerende beelden: wilde honden vechten om hun voortbestaan te verzekeren. Terwijl ik dit weekend een aflevering van natuurserie 'Dynasties' terugkijk, dwalen mijn gedachten af naar de ophef die is ontstaan nadat een Nederlandse versie van de Nashville-verklaring is gepubliceerd, waarin een groep christenen homoseksualiteit afwijst.

De roedel honden heeft het niet makkelijk. Hun territorium is aan alle kanten begrensd. Aan de ene kant woont een groep soortgenoten, familie nog wel. Aan de andere kant verdedigen leeuwen en hyena’s hun domein. Het leidt dikwijls tot heftige confrontaties, waarna de honden samen hun bloederige wonden likken. Als ze even willen bijkomen en water drinken uit één rivier, wordt een van de honden plotsklaps gegrepen door een alligator die net onder het wateroppervlak verscholen lag. Andere alligators snellen toe om ook hun deel op te eisen.

Verbijstering

Ik laat er graag geen twijfel over bestaan dat ik de verklaring een onverstandige publicatie vind. Met verbijstering kijk ik naar de talloze namen die onder de statements staan. Bij enkele namen frons ik extra mijn wenkbrauwen. Zij ook? Dat had ik niet verwacht. Ondertussen zie ik hoe op sociale media en op allerlei nieuwssites bloed geroken wordt. Velen storten zich op de ondertekenaars van het manifest, als hyena’s op een kudde wilde honden. Grote woorden vallen, diepe wonden worden geslagen.

Overtuiging

Gelukkig lees ik ook verbindende woorden. Over liefde, en over Gods huis dat open is voor iedereen, ongeacht je herkomst of geaardheid. Ik denk aan degenen die de verklaring opstelden. Ik geloof van harte dat dit broeders zijn die dit doen vanuit oprechte liefde voor God en vanuit de overtuiging dat dit nodig is. Ik heb ze lief. Tegelijk doet het pijn, alsof ze me met stenen tafels vol ingebeitelde woorden om de oren slaan. Moeten we als christenen op deze manier een territorium verdedigen? En wat voor gebied is dat dan?

Gooi die zelfgebeitelde kleitabletten maar stuk

Tranen

Daarnaast zie ik andere broeders en zusters die betraand hun wonden likken. Voor de zoveelste keer zijn ze gegeseld met woorden die er niet om liegen. Ik heb ze lief, de homo’s, lesbiennes en iedereen die de pijn voelt van woorden uit de Nashville-verklaring. Levend geloof vang je niet in beton gegoten verklaringen. Gooi die zelfgebeitelde kleitabletten maar stuk.

We hoeven niets te verdedigen: wanneer we delen wat we samen hebben, wordt de wereld een beetje meer zoals Hij het bedoelt. We zijn geen wilde honden, geen hyena’s en geen alligators. We hoeven niet op de loer te liggen om elkaar ernstig te verwonden. God zorgt zelf voor Zijn wereld, voor Zijn kerk. Hij moest Zijn zoon sturen, omdat de mensen dat niet begrepen. We hebben net Kerst gevierd. Ook nu hebben we het met elkaar nog niet begrepen.

Kyrie eleison: Heer, ontfermt U zich over ons. En leert U ons om onvoorwaardelijk lief te hebben.

Beeld: Shutterstock

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons