‘Mijn vader misbruikte mij, maar ik vergaf hem’

Anton Lagendijk in ‘De Verandering’

Anton Lagendijk groeit op in een groot gezin, samen met elf broertjes en zusjes. Het is een streng christelijk gezin: elke zondag twee keer naar de kerk, regelmatig de Bijbel open, en eindeloze gebeden. Geen radio of televisie en netjes naar catechisatie. Een keurig plaatje, zo aan de buitenkant.

Maar niemand weet dat Anton als kind langdurig het slachtoffer is van seksuele, lichamelijke en emotionele mishandeling. Hij wordt door zijn vader ernstig misbruikt, door zijn moeder zwaar mishandeld.

Zondig

Op zondagochtend gaat het gezin netjes naar de kerk. “Mijn vader en moeder knikten in de kerk altijd vriendelijk naar iedereen," vertelt Anton. "Een glimlach die ik alleen op zondag zag. En ik dacht dan altijd: dat is niet echt, hoor. Thuis is het anders! Tegelijkertijd schaamde ik mij, want dat mocht ik niet denken. Dat was zondig. ‘Eert uw vader en uw moeder’ werd er altijd gepreekt. En dat zeiden mijn ouders ook tegen me als de kerkdienst afgelopen was: 'Heb je het gehoord? Je moet je vader en moeder eren.' Tegelijkertijd kreeg ik dan weer een pets met een pollepel tegen mijn hoofd.”

'Ik ben moe. Ik heb heel lang wakker gelegen nadat mijn vader mij naar bed gebracht heeft. Zijn handen graaiden weer en zijn mond zei weer: 'Ssst, je weet het hè?' 
Ik heb pijn in mijn maag. Ik voel me al heel lang moe en ben ongelofelijk bang. Voordat ik uit bed kom, heb ik al een strijd geleverd door tegen mezelf te zeggen: 'Ik voel niets, denk niets, hoor niets, en ik word niet geslagen en uitgescholden.'

– fragment uit Antons boek Niet gesloopt maar geslepen. –

Beschadigd

Jarenlang wordt Anton uitgescholden, geslagen en vernederd door beide ouders. Ondertussen gaat ook het misbruik door. Pas als hij 21 is, doet Anton eindelijk aangifte bij de politie. Oud-rechercheur Koppes staat de zaak nog helder voor de geest. “Het was een van de meest ernstige zedenzaken die ik ooit heb meegemaakt, verschrikkelijk.” 
De vader van Anton wordt veroordeeld en verdwijnt achter de tralies. Maar voor Anton betekent dit niet het einde van de verschrikkingen. Hij is emotioneel en lichamelijk zwaar beschadigd. Hij trouwt, maar gaat weer scheiden. Wanhoop overheerst. Anton wil een einde aan zijn leven maken en belandt in een psychiatrische kliniek.

Vergeving

Hoe Anton uit deze diepe ellende is gekomen en hoe hij zelfs in staat blijkt om zijn vader – maar ook zijn moeder – te vergeven, is te zien in deze aflevering van De Verandering.

Anton Lagendijk in 'De Verandering'

Zaterdag 26 januari, 18.15 uur, NPO 2

Geschreven door:

Miriam Duijf

Redacteur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons