Lukt het Donald Trump om de Mexicaanse grensmuur te bouwen?

‘Loopgravenoorlog kan maanden of zelfs jaren duren’

in Mediatips

Met verschillende machtsmiddelen probeert Donald Trump zijn verkiezingsbelofte in te lossen om een grensmuur tussen de VS en Mexico te bouwen. Dat gaat met veel verzet gepaard. Komt die muur er? En waarom doet Trump daar de overheid voor ‘op slot’?

Volgens Trump komen er jaarlijks duizenden illegale criminelen en tonnen drugs vanuit Mexico de grens met Amerika over. “Hij zet dat ontzettend zwaar aan,” stelt Jan van Benthem in het radiopgramma EO Live. "Alsof dat de grootste bedreiging voor de nationale veiligheid is. Veel Mexicanen die de grens zijn overgestoken, hebben inmiddels kinderen gekregen en werken gewoon in de VS. Al jaren wordt erover gesproken om hun een soort status te geven.”

'Mexicanen pikken banen in'

Sommige Amerikanen zijn niet blij met deze Mexicanen, omdat zij hun banen zouden inpikken. Volgens Van Benthem snijdt die stelling geen hout. “Omdat er nauwelijks werkloosheid is, kun je je afvragen wat het probleem is. Het is vooral een politiek-symbolisch verhaal.”

Kosten van de grensmuur

De totale kosten van de muur die Trump wil bouwen, zijn nog niet bekend. Hij wil vijf miljard dollar hebben om de belangrijkste delen neer te kunnen zetten. De slecht bereikbare grensgebieden vallen daarbuiten.

Betalen de Mexicanen?

“Via overeenkomsten met Mexico wil Trump de Mexicanen zelf voor de muur laten betalen," zegt Van Benthem. "Een bestaande handelsovereenkomst met Mexico en Canada heeft hij opgezegd. Via een nieuwe overeenkomst wil hij Mexico minder handelsvoordelen geven, waardoor zij deze muur vanzelf betalen. Dat duurt alleen even; tot die tijd heeft hij budget nodig om alvast te kunnen bouwen.

Loopgravenoorlog

In de escalatie over de grensmuur is de Amerikaanse overheid voor een deel op slot gegaan. Op dit moment gaan 800.000 ambtenaren niet naar hun werk en krijgen geen salaris. Daarmee wordt veel geld uitgespaard. Met dat doel voor ogen is Trump is bereid de overheid langer gesloten te houden. Hij kan dat met een presidentieel bevel volhouden, totdat twee derde van het Congres zo’n bevel blokkeert. Als dat gebeurt, gaan de Democraten waarschijnlijk andere delen van de begroting blokkeren. Dat wordt dan een enorme loopgravenoorlog, die volgens Van Benthem weleens maanden of jaren kan gaan duren. 

Beluister hier het commentaar van Jan van Benthem.

Beeld: Shutterstock

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons