Kent de Nashvilleverklaring louter verliezers?

Blog van Tijs van den Brink

Ik schrijf deze column enkele dagen na het weekend waarin de Nashvilleverklaring ontplofte. Het vuur lijkt inmiddels grotendeels gedoofd, al is het misschien tussen het schrijven van deze column en het moment waarop u het leest weer opgeflakkerd, dat zou kunnen.

Als ik om me heen kijk, zie ik vooral verliezers. Allereerst de jonge mannen en vrouwen in reformatorisch en evangelisch Nederland met homoseksuele of transgendergevoelens. Als ze hoop hadden op een open gesprek met hun voorgangers over hun geaardheid en wat ze daarmee aan moeten, dan kan het haast niet anders dan dat die hoop en de moed hen in de schoenen is gezakt. Althans, als hun voorganger zijn naam had verbonden aan de omstreden verklaring.

Ook andere LHBT-ers, al dan niet gelovig, leden pijn als gevolg van de verklaring. Velen van hen hebben een lange worsteling achter de rug, om zichzelf te accepteren zoals ze zijn. Juist daarvoor biedt de Nashville- verklaring geen ruimte. Als gevolg van de verklaring kreeg heel het christendom ervan langs. Dat laat zich misschien nog het best illustreren door een EO-lid dat zijn lidmaatschap opzegde. De motivatie was simpel: ‘Niet dat jullie nu iets verkeerd hebben gedaan, maar ik wil op dit moment gewoon even helemaal niets meer te maken hebben met christenen.’

De ondertekenaars van de verklaring kunnen toch ook moeilijk als winnaars getypeerd worden. SGP-leider Kees van der Staaij kreeg de genadeloze hoon van de natie in alle soorten en maten over zich heen. Een van de initiatiefnemers van de petitie, de hersteld hervormde predikant Piet de Vries, moest bij de Vrije Universiteit – waar hij lesgeeft – op het matje komen. Schoorvoetend trok hij daarna een brisante vergelijking in, die hij eerder maakte tussen de nazi-ideologie en wat hij genderideologie noemt.

En dan moeten we nog hopen dat ze bij het Openbaar Ministerie het hoofd koel houden en niet tot vervolging van de opsteller van de verklaring overgaan. In dat geval moeten we de vrijheid van godsdienst en de vrijheid van meningsuiting ook nog aan het rijtje verliezers toevoegen. De commentator van het Reformatorisch Dagblad had gelijk toen hij schreef dat ‘wenen op de puinhopen’ het enige is wat ieder rest.

Pas na lang speuren vond ik een ‘winnaar’: de Dokkumer vlaggencentrale. Die verkocht als gevolg van alle commotie twintig keer zoveel regenboogvlaggen als normaal...

Beeld: Shutterstock

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons