'Je zal het maar hebben'

Dinsdag 22 januari, 21.00 uur, NPO 3

in Mediatips

In Je zal het maar hebben ontmoet presentator Jurre Geluk de 24-jarige René en de 20-jarige Nina. René heeft cerebrale parese, Nina kampt met het zeldzame kabuki-syndroom.

René, die veertien weken te vroeg geboren werd, heeft door zuurstoftekort cerebrale parese opgelopen. Hierdoor geven zijn hersenen verkeerde signalen aan zijn spieren af, en maakt zijn lichaam ongecontroleerde bewegingen. Ook het praten gaat hem moeilijk af, helemaal als hij met nieuwe situaties te maken heeft.

Door zijn handicapt heeft hij bij veel dagelijkse dingen hulp van anderen nodig. Eten, drinken en ook naart het toilet gaan, lukt hem niet zelf. Toch staan deze belemmeringen zijn ambities niet in de weg: die heeft hij in overvloed. Samen met zijn zus runt hij een IT-bedrijf voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Dol op eten

Nina heeft het kabuki-syndroom. “Wat kenmerkend is aan dit syndroom, is dat je klein bent en dat je dol op eten bent,” vertelt ze in een vlog. “Bij mij komt erbij dat ik met één oog slechtziend ben, en met de andere blind.” Ze volgt de opleiding tot horeca-assistent en hoopt over een paar jaar in de horeca te kunnen gaan werken.

Je zal het maar hebben

Dinsdag 22 januari, 21.00 uur, NPO 3

Beeld: BNNVARA

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons