‘Ik wilde het liefst een einde aan mijn leven maken’

Annemarie Verdoes in 'De Verandering'

Annemarie Verdoes groeit op in een gezin waar veel ruzie is. Ze vindt al die onenigheid vreselijk en probeert vaak te bemiddelen om de ruzies op te lossen. Maar dit lukt haar niet en dat maakt haar heel onzeker.

Op de basisschool en op het voortgezet onderwijs wordt Annemarie veel gepest en zelfs geslagen vanwege haar gewicht. Ze krijgt hierdoor een heel negatief zelfbeeld en maakt een moeilijke tijd door. Ze heeft het gevoel dat niemand van haar houdt. Als ze ouder wordt, hunkert Annemarie naar liefde en genegenheid en wordt ze een makkelijke prooi voor jongens met verkeerde bedoelingen. “Ik liet de jongens veel te ver gaan. Als ik maar lief en aardig gevonden werd.”

Eetstoornis

Haar gewicht begint een obsessie te worden en Annemarie ontwikkelt een eetstoornis. “Ik had het gevoel dat ik nergens de controle over had, maar lijnen kon ik wel. Eindelijk had ik ergens grip op.” Ze krijgt complimenten omdat ze zo veel afvalt, "maar mensen hadden niet door dat het niet goed met me ging.”

Soms heeft Annemarie vreetbuien en komt ze weer aan. Dat vindt ze verschrikkelijk. “Dan had ik voor mijn gevoel weer gefaald. Het leven had voor mij geen zin meer, ik wilde het liefst ergens vanaf springen en een eind aan mijn leven maken.”

Borderline

Alles lijkt anders te worden als Annemarie Ton ontmoet. Als ze 21 is, trouwen ze en voor een korte periode breekt de zon door in haar leven. Maar helaas neemt Annemarie haar problemen mee het huwelijk in. Haar man Ton is soms ten einde raad. Ze krijgt de ene psychose na de andere, slikt veel te veel medicijnen en uiteindelijk klinkt de diagnose ‘borderline’.

En dan gebeurt er iets wat haar schijnbaar uitzichtloze leven totaal zal veranderen.

Annemarie Verdoes in 'De Verandering'

Zaterdag 17 augustus, 18.10 uur, NPO 2

Geschreven door:

Miriam Duijf

Redacteur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons