Hij tekende Nashvilleverklaring niet, hij juist wel

'Homoseksualiteit is geen thema, het gaat om mensen'

in Christelijk Nieuws

Waarom zou je de Nashvilleverklaring wel ondertekenen en waarom juist niet? Het Family7-programma 'Uitgelicht' ging in gesprek met ‘freelance dominee’ Kees van Velzen en Piet Vergunst, algemeen secretaris van de Gereformeerde Bond in de Protestantse kerk. Van Velzen ondertekende de verklaring, Vergunst koos er bewust voor om dat niet te doen.

“Ik sta er van harte achter,” zegt Kees van Velzen, “omdat het belangrijk is dat we als christenen klip en klaar duidelijk maken waar we staan als het gaat om seksualiteit in de Bijbel.”
Piet Vergunst vertelt dat hij de tekst half december kreeg toegestuurd en ervoor koos de verklaring niet te onderschrijven. “Toen ik het verzoek kreeg, was mijn eerste reflex dat ik achter een Bijbelse verklaring over seksualiteit wil staan. Ik zie namelijk ook dat op veel plekken het onderscheid tussen man en vrouw wordt gerelativeerd of uitgewist. Maar ik schrik ervan als Kees zo stevig inzet dat in de verklaring klip en klaar een standpunt wordt neergezet. De Bijbel is niet zo klip en klaar over dit onderwerp als de verklaring er klip en klaar over is.”
“Daar schrik ik dan weer van,” zegt Van Velzen. “Ik vind het pastoraal dat we ons over dit onderwerp uitspreken. De verklaring richt zich in de eerste plaats op christenen.”

Gebrokenheid van het leven

Vergunst: “Ik vind de Nashvilleverklaring te vierkant in haar formuleringen: de gebrokenheid van het leven zit er niet in. Deze verklaring spreekt positief over het huwelijk tussen man en vrouw. Maar er staan over homoseksualiteit formuleringen in die ik niet voor mijn rekening kan nemen. Ik heb half december twee bezwaren aan de initiatiefnemers aangedragen, namelijk de suggestie in de verklaring dat jongeren er bewust voor kiezen om een homoseksuele identiteit aan te nemen, en dat je ervan kunt genezen." Vergunst begrijpt niet dat Van Velzen na enkele dagen discussie in Nederland niet tot een relativering komt en niet aangeeft dat er dingen in staan die niet goed geformuleerd zijn.

“Ik spreek in allerlei kerken en gemeentes," regaart Van Velzen op zijn beurt, "maar als ik niet meer mag spreken over de totaal veranderende kracht van het evangelie, geef ik nu al mijn spreekbeurten terug. Ik krijg reacties van mensen die dit een genadige beschrijving vinden, omdat het de mogelijkheid beschrijft om naar Gods wil te kunnen veranderen.”

Pastoraal richting homo's

Vergunst is het daar niet mee eens. “De levensveranderende kracht van het evangelie gaat om een bekering van het hart. Dankzij de Here Jezus mogen wij oprecht christen worden. Maar dat is wezenlijk iets anders dan verandering van je seksuele identiteit. Ik zeg niet dat het niet zou kunnen, maar ik vind het niet pastoraal om het te verwoorden zoals de verklaring doet. Ik heb deze week juist mensen gesproken die gewond zijn door de verklaring."

Van Velzen is echter bang dat de christelijke kerk afglijdt naar een slap christendom, waarin God wordt aangepast aan onze gevoelens. "Daar protesteer ik tegen. Door deze verklaring schoppen we homo’s niet de kerk uit, maar ze zijn van harte welkom.”

Met ontferming bewogen

“Voor mij is belangrijk hoe de Here Jezus zelf met mensen omgegaan is," reageert Vergunst. "Neem de tekst uit Marcus 6, waar Jezus de schare ziet en met ontferming bewogen raakt. Hij ziet in de eerste plaats de mensen, is met hen bewogen, en legt daarna uit wat het Koninkrijk van God is en welke leefregels daarbij horen. Die roeping hebben wij, ook naar mensen in gebroken situaties. Homoseksualiteit is geen thema, maar het gaat over mensen. Mensen die we pastoraal nabij zijn op hun levens- en geloofsweg.”

Bekijk hier de uitzending van Uitgelicht:

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons