Harriette Verwey te gast in ‘Andries’

'God gaf mij ‘voorbij-kennis’'

in Mediatips

Tot voor kort was Harriette Verwey cardioloog. In haar werk heeft ze duidelijk Gods leiding ervaren. Tijdens operaties kwam ze soms met verrassend goede oplossingen. Ze is ervan overtuigd dat God haar inzicht gaf, die verder reikte dan alles wat ze al wist: "Dat is 'voorbij-kennis.'"

Vlak voordat Harriette Verwey vanuit Suriname naar Nederland vertrok om hier te komen studeren, nam ze het beste besluit dat ze ooit heeft genomen. "Ik koos voor het geloof in God. Ik heb een christelijke opvoeding gehad, maar je moet zelf kiezen.” En die keuze voelde voor haar als een levensboei toen ze in Nederland kwam. Ze kende hier niemand en had hier geen familie.

De plaats die God geeft

Als 25-jarige – ze is dan nog met haar studie geneeskunde bezig – wil Harriette na haar studie zendingsarts worden. Zelf is ze er enthousiast over, maar haar vader ziet dat niet zitten. Als ze om raad naar haar voorganger gaat, kijkt hij haar aan en antwoordt: “Wist je dat Jesaja aan het hof was? Lees het boek Jesaja maar.” Aanvankelijk begrijpt ze niet waar hij op doelt. Als ze het Bijbelboek leest, wordt het haar wel duidelijk: Jesaja had invloed op het hele land doordat hij de koning diende. “Dus neem de positie in die God je geeft,” is haar conclusie. “Het ziekenhuis in Leiden was de mij toegemeten plek. Dat heb ik wel moeten leren,” voegt ze er bescheiden aan toe.

De leiding van God

Het is voor haar overduidelijk dat God haar leven leidt. Bij sommige operaties is ze op verrassende oplossingen gekomen die ze nog niet kende, maar die wel de beste waren. "God gaf mij ‘voorbij-kennis’. Ik heb veel kennis en was geen leeg vat. Daarboven leidde God mij om bepaalde keuzes te maken. Dan maak je achteraf een dansje, of je nu ritme hebt of niet. Dan voel ik mij nederig en klein, maar bovenal dankbaar dat Zijn oog op mij was.”

Verschil maken

Harriette vindt dat christenen wel wat minder bescheiden over hun geloof mogen zijn. “Er is geen reden om je voor je geloof te schamen. Je mag er dus ruiterlijk voor uitkomen. Door wie je in Christus bent, maak je vanzelf verschil. Dan kun je vertellen wat God voor je betekent en wie God voor je is. We moeten zichtbaar zijn in wat we doen.”

Een nieuwe uitdaging

In de veertig jaar dat ze als cardioloog werkte, heeft ze vele levens gered. “Ik heb in Leiden een hele carrière gemaakt. Sinds kort ben ik gepensioneerd. Nu is een nieuw seizoen in mijn leven aangebroken. Ik wil nu kinderen helpen die het minder goed hebben en die niet met een gouden lepel in de mond geboren zijn."

Andries, zondag 6 januari, 23.45 uur, NPO 2

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons