Gelovige waardeert 'omzien naar elkaar' het meest

Uitkomst jaarlijkse peiling Actie Kerkbalans

in Christelijk Nieuws

'Omzien naar elkaar' is voor één op de drie actieve kerkgangers (36 procent) de belangrijkste reden om lid te zijn van een geloofsgenootschap. Dat blijkt uit een peiling onder leden die zich inzetten voor de jaarlijkse Actie Kerkbalans. 'Inspiratie opdoen' tijdens zondagse kerkdiensten komt met 22 procent op plaats twee.

De peiling, waaraan bijna driehonderd mensen meededen, werd dit jaar voor het eerst gehouden en de resultaten werden vrijdag bekendgemaakt in het Museum Catharijneconvent in Utrecht. Actie Kerkbalans is de grootste landelijke fondsenwerfactie van de lokale kerken van de Rooms-Katholieke Kerk, Oud-Katholieke Kerk en de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).

Diep spirituele en existentiële geloofservaring

"Ik ben hier blij mee," reageert ds. De Reuver, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland op de uitkomst. "Waarom? Omdat omzien naar elkaar een concretisering is van de diep spirituele en existentiële geloofservaring: door God niet weggekeken maar gezien te worden. Omzien naar elkaar, zodat ik, zodat die ander, ontdekt door God en gezien en geteld kan worden. Dit omzien naar elkaar raakt het hart van kerkzijn."

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons