Ex-moslima Nahed Selim te gast in ‘Andries’

‘Mijn bekering is het beste wat mij is overkomen’

in Mediatips

De Egyptische moslima Nahed Selim komt in 1979 naar Europa om aan de filmacademie te studeren. Ze is feministe en wil door middel van beeld misstanden in de islam aan de kaak stellen. Als ze in Nederland woont, leest ze de Bijbel en wordt ze christen. Van die keuze heeft ze nooit spijt gehad, vertelt ze Andries.

In vergelijking met andere families zijn de ouders van Nahed Selim moderne moslims. Toch hebben de vrouwen in het gezin niet méér vrijheid en mogen ze niet zelf beslissingen nemen. Die ongelijkheid steekt Nahed. Ze wil filmmaker worden, zodat ze iets aan de positie van de vrouw binnen de islam kan doen. “Beelden spreken de meesten aan. Daarmee heb je gemakkelijk toegang tot mensen.”

Na een jaar aan het hoofd van haar moeder te hebben gezeurd – haar vader is overleden – vertrekt Nahed naar Nederland. “Het was heel wat dat ik dat als meisje mocht, om te gaan studeren.”

Andries terugkijken: Nahed Selim

Uitspraken in de Bijbel

In de hoop Koranverzen over de positie van de vrouw anders te kunnen interpreteren, bestudeert Nahed de Koran. Daarnaast leest ze de Bijbel, en wat ze in de Efezebrief leest, verbaast haar. “Er staan zulke mooie uitspraken en adviezen in. Mannen moeten onvoorwaardelijk van hun vrouw houden. Er staat dat het huwelijk een heilige instelling is en niet alleen een verbond om een gezin te stichten, zolang de man van de vrouw houdt.”

Naar een kerk

Door de Bijbel nieuwsgierig gemaakt, wil Nahed ook weten hoe het er in een kerkdienst aan toegaat. Hoe is daar de verhouding tussen mannen en vrouwen? vraagt ze zich af. Ze gaat naar de dichtstbijzijnde kerk – een katholieke kerk – en voelt zich er meteen thuis. “Iedereen was daar zo lief en aardig. Ook al hadden ze mij nooit eerder gezien, toch werd ik behandeld alsof ik bij die kerk hoorde.”

Er staan zulke mooie uitspraken en adviezen in de Efezebrief

Jezus ontdekken

Als Nahed in een kinderbijbel begint te lezen, ontdekt ze het leven van Jezus. “Ik wist niet hoe de kruisiging van Jezus echt gegaan is. Moslims ontkennen de kruisiging van Jezus en kennen ook geen verlossing.” Elk beeld en woord dat ze in de kinderbijbel ziet, gelooft ze meteen. “God heeft mij daar ontvankelijk voor gemaakt.”

Opnieuw contact

Sinds kort heeft Nahed weer contact met haar broers en zussen in Egypte. “Aan het begin had de familie de neiging mij om te praten. Toen dat niet werkte, werd ik geïsoleerd. Nu heb ik weer contact met mijn familie. Ik denk dat zij zich erbij neergelegd hebben dat ik me bekeerd heb. Ik heb nooit spijt gehad van het offer dat ik heb moeten brengen. Het is de moeite waard. Mijn bekering is het beste wat mij is overkomen.” 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons