Esther, Miss Perzië, redt het Joodse volk

De Bijbel Open met ds. Arie van der Veer

Ester is een mooie naam. Ze zeggen dat het ‘sterretje’ betekent. Als je zo’n naam van je vader en moeder hebt gekregen, ga je natuurlijk op zoek naar de betekenis ervan. Waar komt mijn naam vandaan?

Je zult het vast wel weten. De naam Ester komt uit de Bijbel. Ester was ooit koningin. Ze is dat op een heel bijzondere manier geworden. Haar man was koning Ahasveros. Hij was koning van het enorme Perzische rijk dat zich uitstrekte over het hele Midden-Oosten. Dan hebben we het over zo’n kleine 2.500 jaar geleden. Ester was koningin geworden via een missverkiezing, zoals wij dat tegenwoordig zouden noemen. Je werd niet zomaar uitgeroepen tot Miss Perzië. Nee, dan moest je aan een heleboel voorwaarden voldoen. Het allerbelangrijkste was toch wel dat je heel knap moest zijn. Nou, dat was Ester.

‘En de koning voelde voor Ester meer liefde dan voor alle andere vrouwen’ (Ester 2:17)

Ze werd nog mooier, nadat ze twaalf maanden een speciale schoonheidsbehandeling en opleiding had gekregen aan het hof. Ze was trouwens niet de enige. Uiteindelijk waren er tientallen knappe, jonge vrouwen overgebleven, uit wie de koning zou gaan kiezen.

Hadassa

Ester was trouwens niet haar eerste, echte naam. Ester was een jonge, Joodse vrouw die eigenlijk Hadassa heette. Haar pleegvader Mordechai, die na de dood van haar ouders voor haar zorgde, had haar op het hart gedrukt niets te vertellen over haar afkomst. Verder weten we niet veel van haar. Waarom waren zij en haar oom niet teruggegaan naar Israël? Korte tijd geleden was een behoorlijke groep Joden geremigreerd.

Esther: een meeloper?

Hadden zij niet zoveel meer met hun vaderland? Deden zij daar in dat vreemde land nog wel wat aan het Joodse geloof? Over Daniël en zijn vrienden lees je dat ze er aan het hof openlijk voor uitkwamen dat zij Joden waren. Maar over Ester lees je dat niet. Het lijkt alsof ze gewoon heeft meegedaan.

Voordat ze uitgekozen werd om koningin te zijn, is ze zelfs meerdere keren met de koning naar bed geweest. Als proef! Maar wie zegt dat ze dat vrijwillig heeft gedaan? Is Ester misschien door soldaten meegenomen? Heeft ze nog heftig geprotesteerd? Was Ester echt wel gelovig, maar hield ze dat geheim? Wie het zeker weet, mag het zeggen!

Koningin en redster

Wat we wel zeker weten, is dat deze Ester als koningin de redster is geworden van haar volk. Zij heeft de plannen van de boosaardige Haman verijdeld. Ester doet me denken aan Mozes. Die was prins aan het hof van Farao. Ook toen werd Israël bedreigd. Mozes redde zijn volk. Over hem staat zwart-op-wit dat het geloof een belangrijke rol speelde. Dat kan natuurlijk bij Ester ook het geval geweest zijn.

God gebruikt mensen

Toch denk ik dat het geloof voor God geen keiharde voorwaarde is. God heeft door de eeuwen heen vele mensen gebruikt ‒ gelovig en niet-gelovig.

Maar het is wel bijzonder dat Ester via een missverkiezing werd ingeschakeld. Redding door een vrouw?!

Beluister hier De Bijbel Open - radio

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons