Eerstehulpinstructeur geeft reanimatiecursus in 'Open Huis'

'Elke week krijgen 350 mensen buiten het ziekenhuis een hartstilstand'

Petra de Joode presenteert vanmiddag een radio-uitzending die in het teken staat van reanimeren. In dit programma geeft eerstehulpinstructeur Germa van der Wel een reanimatiecursus aan zes mensen.

Op veel plaatsen in Nederland is tegenwoordig een AED in de buurt. Zo’n Automatische Externe Defibrillator kan – in veel gevallen – met een elektrische schok het hartritme herstellen als iemand een hartstilstand krijgt. “Helaas leeft er bij veel mensen een misverstand over dit apparaat,” vertelt Germa. “Ze denken dat de AED vertelt wat je moet doen. Er klinkt inderdaad een sein: ‘Start met reanimeren’, maar je hoort vervolgens niet hoe dat werkt. Bovendien moet je daar direct mee beginnen, terwijl iemand anders de AED haalt en 112 belt. Het is dus van belang dat zo veel mogelijk mensen weten wat er in zo’n situatie moet gebeuren.”

Reanimatiecursus volgen

Veel mensen lopen rond met de gedachte een reanimatiecursus te volgen, maar het komt er gewoon niet van. “Pakweg 350 keer per week krijgt iemand in Nederland buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Het kan dus zomaar gebeuren dat je daar een keer bij bent,” stelt Germa. Sommige cursisten van haar kunnen daarover meepraten. “Je weet niet of het slachtoffer het had gered als ze wel hadden gereanimeerd, maar één ding is zeker: als je niets doet, overlijdt die persoon sowieso.”

Je hebt dus eigenlijk niets te verliezen?
“Precies. Door meteen te beginnen met reanimeren, binnen zes minuten gevolgd door een schok met de AED, geef je iemand een kans. Zo'n 49 procent van de mensen met een hartstilstand heeft een ‘schokbaar’ ritme, dat wil zeggen dat het ritme te resetten is. Mensen denken vaak dat ze iets fout gedaan hebben als het slachtoffer na het reanimeren toch overlijdt. Maar dat hoeft echt niet. Vaak heeft een lichaam te veel schade opgelopen. Het enige wat je als omstander kunt doen, is iemand een kans geven.”

Heb je zelf ‘echte’ reanimaties moeten doen?
“Ja, en de eerste herinner ik me goed. Dat was vijf jaar geleden, bij een mevrouw. Zo’n warm lichaam voelt dan toch heel anders dan een pop, en ze had de leeftijd van mijn moeder. Dat was confronterend. Haar man stond ernaast, in het volste vertrouwen dat het wel goed zou komen. Dat gebeurde ook, maar ik heb het er later nog wel met hem over gehad. Bij mijn tweede reanimatie ging het om een meneer, die helaas wel is overleden. Het waren heftige ervaringen, waarover ik samen met Emmy te Rietstap het boek Help, ik heb gereanimeerd heb geschreven.”

Waar kun je zo’n reanimatiecursus volgen?
“Vaak kan dat het beste via de Hartstichting, die reanimatiepartner is van veel plaatselijke EHBO­-verenigingen. Die cursussen zijn er al vanaf 35 euro en worden in veel gevallen vergoed door de zorgverzekering.”

Open Huis

Zaterdag 26 januari, 14.00 uur, NPO Radio 5

Beeld: Shutterstock

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons