Dit zijn 'Dit is de Zaterdag' en 'Dit is de Zondag'

EO lanceert twee nieuwe programma's op NPO Radio 1

Dit is de Zaterdag en Dit is de Zondag zijn twee nieuwe radioprogramma’s die de EO met ingang van dit jaar lanceert. Ze gaan over de actualiteit, maar schuwen ook verdieping niet. Morgen de eerste aflevering. “Als je naar ons luistert, ben je weer helemaal bij.”

Willem de Gelder en Lynda Hessel vormen het duo dat deze ochtendprogramma’s voor hun rekening gaat nemen. Beiden presenteerden tot eind vorig jaar met vaste regelmaat Dit is de Nacht, maar omdat de nachtprogrammering van NPO Radio 1 op de schop ging, verdween dit programma. Daarvoor komen Dit is de Zaterdag en Dit is de Zondag in de plaats. De twee zijn enthousiast over het nieuwe format, vertelt Lynda. “Op zaterdag bespreken we de weekendkranten en op zondag buigen we ons over onderwerpen rond zingeving en religie. Denk bijvoorbeeld aan de verkiezing van een nieuwe Theoloog des Vaderlands of aan het kerkasiel in de Haagse Bethelkerk.”

Antisemitisme

“Maar ook andere godsdiensten komen aan bod,” vervolgt Lynda. “Antisemitisme is een actueel onderwerp, de islam komt regelmatig in het nieuws en af en toe zal er een verdwaalde boeddhist aanschuiven. Maar de nadruk ligt op christelijke onderwerpen, omdat die gewoonweg het dichtst bij ons hart liggen.”

Mooie kans om ons unieke EO-geluid te laten horen

De diepte in

Dat de EO op NPO Radio 1 een programma rond zingeving mag maken, is uniek, stelt de presentatrice. “Het is een mooie kans dat we als EO ons unieke geluid kunnen laten horen rond actualiteiten.” Op beide dagen schuiven drie gasten aan. Zaterdags vertellen zij wat hun onaangenaam of aangenaam heeft getroffen in het nieuws van de week ervoor, en op zondag dragen zij een actueel religieus thema aan. Lynda: “Daar praten we dan over door. Niet even in tien minuten, zoals dat moet in een actualiteitenprogramma als Dit is de Dag; maar we nemen de tijd om de diepte in te gaan. BEAM-presentator Joram Kaat zoekt wekelijks een plaat uit die aansluit op de gesprekken, en zoals Rikkert Zuiderveld op vrijdag de week afsluit in een paar mooie zinnen, zo doet Bas Derks – senior redacteur bij BEAM – dat bij ons.”

Podcast

Omdat niet iedereen om 6.00 uur wakker is – laat staan in het weekend – verschijnen de uitzendingen ook als podcast te staan. Deze zijn via de website van de programma’s terug te luisteren.

Lynda zal de contacten met luisteraars, zoals ze die had in Dit is de Nacht, gaan missen, verwacht ze. “Daar is in de nieuwe programma’s minder ruimte voor. Ze kunnen via de NPO Radio 1-app wel reageren, maar komen niet direct in de uitzending, want daar is geen tijd voor. De telefoon stond ’s nachts best vaak roodgloeiend. Mensen belden over hun eenzaamheid, depressies, schulden… Ik hoop dat die verbinding met de luisteraars blijft.”

Beeld: Willem Jan de Bruin

'Dit is de Zaterdag' en 'Dit is de Zondag'

Iedere zaterdag en zondag van 6.00-7.00 uur op NPO Radio 1 en later te beluisteren als podcast.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons